13 Eylül 2007 Perşembe

İtalyan ırkçılarından Ramazan'a ilginç başlayış

Senato başkan yardımcısı Roberto Calderoli, camilerin bulundukları illerde “domuz günü” kutlanmasını teklif etti.

Ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi) başkanı ve Reform eski Bakanı Calderoli, Ramazan ayının başlangıcında ilginç bir teklifle tekrar tepkileri üstüne çekti. Eski bakan yaklaşık 1,5 sene önce Muhammet ile ilgili karikatürün baskılı olduğu bir gömlek giyip Matrix adlı televizyon programında bunu göstermişti. bu olayın ardından Libya Bengasi'deki İtalyan Konsolosluğunun önünde olan olaylardan sonra 10 kişi ölmüş 35 kişi yaralanmıştı bunun üzerine bakan görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Şimdi Calderoli'nin yeni bir teklifi var. Bologna ilinde belediye onayı ile yapımı başlayan dev camii'ye tepki olarak “domuz günü” tertip etmeyi teklif etti. İslam karşıtı tavırları ile tanınan eski bakan domuzunu alıp bir günü yarışmalar ve eğlence ile geçireceği bir festivale götüreceğini söyledi. Böyle bir günün kutlanması için çalışmalarının da başladığını belirtti.
Öte yandan daha ilk başlarda tepki alan Bologna Camii projesi, Belediye Başkanı Cofferati'nin emriyle inşaa edilmeye başlanmıştı.

Roberto Calderoli'nin teklifi ardından Sosyal Dayanışma Bakanı Ferrero şöyle konuştu; “Calderoli'nin İslam'dan çok domuzlarla ilgilendiğini anlıyorum ancak başka dinlere karşı saygılı olmak ona pek de zarar getirmez. Bu durumu sebep bilerek İtalya'da yaşayan tüm müslüman göçmenlerden bütün uygar İtalyan yurttaşları adına özür diliyorum. En kısa zamanda Başbakan Prodi'ye bir mektup yazarak dini inançların saygı görmesi ve korunması ile ilgili bir düzenleme yapılmasını talep edeceğim sanırım Calderoli'ye en iyi cevap böy olur.”