7 Ocak 2009 Çarşamba

İtalya'da yasa dışı göçmenler 2008'de de artışta.

“Üçüncü dünya”dan yaşlı kıtaya umut yolculukları bir çok küresel sebebten dolayı artışta. En hızlı artışa sahne olan Avrupa ülkesi ise İtalya.

Ocak 2008'den yıl sonuna kadar İtalya'ya toplam 40 bin göçmen yasa dışı yollardan giriş yaptı. Bu rakam 2007 yılında 14 bin olarak kaydedilmişti. 2008 yılında giriş yapan bu kırk bin göçmenin 23 bini deniz yolunu tercih etti ve geldikleri bölge ise Kuzey Afrika. 40 bin yasa dışı göçmenin toplam 39 bini yasal duruma geçebildi. Ancak bu bilgiye kısa süreli oturma veya çalışma izni alıp ardından ülkesine gönderilen veya kendi isteğiyle dönüş yapanlar da dahil.

İtalya'ya toplam yaklaşık 650 bin yasa dışı göçmen bulunuyor. Toplam nüfusun yüzde 6,7'sini oluşturan göçmenlerin sayısı Avrua Birliği ortalamasının hafifçe üzerinde. Sayılar her sene yayınlanan Caritas sayım sonuçlarına dayanıyor.

2008 yılında, kamu görüşünün tersine, Berlusconi hükümeti yasa dışı göçmenlerin girişini sert ve sıra dışı önlemlerle engellemek için çalışma veya değişim yapmadı. Hızlı ve toplu sınır dışları ise bazı durumlarda ve sınırlı olarak uygulandı.

Berlusconi'nin hükümet ortaklarından ayrılıkçı ve ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi) 2008 yılında göçmenlik ile ilgili bir çok teklif ve tasarı önerisinde bulundu. Bunlardan en ilginçi ise iki sene boyunca sınırların göçmenlere kapatılmasıydı. Ekonomik kriz sayesinde işinden olan binlerce İtalyan yurttaşının kaybettiği işi göçmenlerin elde edebileceğini iddia eden Lega Nord partisi üyeleri puanlı sistemi temel alan oturma izni teklifinde de bulundu. Sınavlarla, adli durumlarla ve işsizlik süreleriyle belirlenecek artı ve eksi puanlar ardından sıfırı bulan göçmenin sınır dışı edilmesini içeren teklife gerek hükümet üyelerinin bazılarından gerekse de muhalefetten tepki geldi.

Öte yandan yasa dışı yönlerden İtalya'ya giren göçmenlerin kimliklerinin belirlendiği sürede tutulduğu Kısa Süreli Barınma Merkezleri(KBM) yeterli olmamaya başladı. Devlet bu boşluğu gidermek için KBM etrafındaki oteller ve dini derneklerle barınma konusunda anlaşmalar imzalarken yıl sonuna doğru yapılan açıklamada 2009 yılında 49 yeni yapının inşaa edileceği belirtildi.

Öte yandan yılın son ayı ve son günlerinde gene Kuzey Afrika'dan deniz yolu ile ülkeye giriş yapmak isteyen göçmen tekneleri denizde devrilirken sahil güvenlik görevlileri Aralık ayında toplam yaklaşık 25 göçmenin bu sırada öldüğünü 9'unun da kaybolduğunu belirtti. Sicilia'nın güneyindeki Lampedusa adasında kurulu KBM ise halen kapasitesinin 3 katı fazla adette göçmeni ağırlıyor.