13 Eylül 2008 Cumartesi

İtalya'da domates rezaleti


Sınır Tanımayan Hekimler tarafından yapılan bir videoda domates toplayıcı göçmenlerin durumu gözler önüne konuluyor.


Una stagione all'inferno(Cehennemde geçen bir mevsim) adlı şikayet videosu İtalya'nın güney eyaletlerinden Puglia'da yıllardır yaşanan bir gerçeği göz önüne koydu. Alex Mucci'nin çekimlerini yapıp kurgusunu gerçekleştidiği çalışmanın müziklerini ise Luigi Porto düzenledi.


Video Puglia eyaletinin en büyük tarım zenginliği olan domatesin toplama mevsimi yaz süresinde bilhassa Afrika'dan gelen yasa dışı göçmenlerin iş ve yaşam koşulları üzerine yoğunlaşıyor. Çalışma kamplarından bir hayli uzakta ter edilmiş baraka veya kiliselerde ince sünger üzerinde onlarca kişi yan yana yatıryor. Tanışılan ve ropörtajları yapılan 658 göçmenin hiçbirinin yaşadığı yerde tuvalet ve akan su bulunmuyor. Göçmenler su için ya kaçak kuyulara başvuruyorlar ya da yüzlerce metre yürüyerek sırtlarında su taşıyorlar.

Sınır Taşımayan Hekimler adına Darfur'da görev almış ve videoda konuşması yer alan bir gönüllü aynen Darfur'da gördüğü manzarayı burda tekrar görmekten dolayı şok olduğunu anlatırken söz alan Gana'lı bir göçmen ise ailesine para gönderemediğini ve Afrika'dan buraya kadar gelip aynı koşullarda yaşamalarının ise içler acısı olduğunu söylüyor.


Tuvalet arazide, su uzakta, sağlıklı yatak yok. Bunların ötesinde göçmenler günde 25 Avro aldıkları işe varmak için günde 5 Avro da yol parası ödüyorlar. Öte yandan domates toplaması sırasında kullanmaları gereken eldiveni de kendileri 1 Avro'ya satın alıyorlar. İtalyan devletince yasa dışı olsun olmasın tüm göçmenlerin sağlık hizmeti edinme hakları anayasaca garanti edilmiş olmasına karşın tanışılan 658 göçmenin %71'i sağlık karnesine ait değil.


Göçmenler genelde iş ve yaşam mekanı koşulları sebepli kas, güneş yanığı ve solunum hastalıklarından şikayetçiler. Video sırasında küçük bir çadır klinik açarak göçmenleri kontrolden geçiren Sınır Tanımayan Hekimler gönüllüleri sağlık karnesi olmayanlara farklı dillerde nasıl bu karneyi alabileceklerini de anlatıyorlar.


Yaklaşık 2 sene önce Espresso dergisi muhabiri Fabrizio Gatti'nin gündeme getirdiği bu konu halen aynı yapısı ve gerçekliği ile her yaz yeniden İtalya'nın güneyine damgasını vuruyor.


Una stagione all'inferno adlı video http://www.youtube.com/watch?v=gfXlmckS2Kc adresinde herkesin izlenimine açık.