25 Eylül 2008 Perşembe

Otobüslerde göçmen kontrolü

Ardı ardına çıkan güvenlik paketleri sayesinde yetkileri artan İtalyan polisi otobüsleri durdurup yabancıları indirmeye başladı.


Yaklaşık iki hafta önce ulusal meclisten geçen düzenleme ile zaman, mekan ve izin gereği olmadan arama ve durdurma yapma yetkisini edinen İtalyan polisi ilk toplu aramasını Torino'da gerçekletirdi. Merkez tren istasyonu Porta Nuova önündeki büyük durakta duran her belediye otobüsünü durdurup 3-4 kişi olarak binen polis memurları ten rengine bakarak indirdikleri göçmenin kimliklerini kontrol etti. Yaklaşık 2 saat süren arama sırasında kontrol edilenler genelde Kuzey ve Orta Afrikalı erkek göçmenlerdi.


Alışverişten evine dönen, ailesi ile yolculuk eden veya işe gitmekte olan göçmenler otobüsten polis zoruyla indirilirken olayı protesto ettiler. Aceleleri olduğunu ve gerek bilet gerekse de kimlik kontrolünü otobüste yapabileceklerini belirten göçmenlerin bazıları kümliksiz bulununca minibüse bindirilerek polis merkezine götürüldü.


En son ulusal seçim kampanyasından seçim sonrasındaki faaliyetlere kadar göçmen merkezli çalışma yürüten hükümet en son güvenlik paketleri ile polisin yetkilerini arttırmış ve göçmenlerin kişisel mahrumiyetini hiçe saymaya başlamıştı.


Gelişmeler üzerine bir basın açıklaması yapan Vatikan teokratik devleti gene sekreteri Agostino Marchetto hükümeti uluslararası insan haklarını hiçe saymak ve seviyesiz hareketlerde bulunmakla suçladı. “Bilhassa siyasi sığınmacılar hakkında Avrupa'da büyük gelişmeler kaydedilirken hükümet kamu oyunun ilgisini farklı noktalara çekiyor ve gelişmelere kayıtsız kalıyor” diyen Marchetto artan sığınmacı adedinin hükümetler için bir sorun olduğunu ancak bunun kayıtsızlığa karşı bir sebep olamayacağını belirtti.