8 Temmuz 2009 Çarşamba

Pis Napoli’liler



İtalyan parlamentosu milletvekillerinde Matteo Salvini’nin hakaret içeren videosu sonrası görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Milletvekili halen Avrupa Parlamentosu’ndaki görevine devam ediyor.

Ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi) milletvekillerinden Matteo Salvini İtalya’da 15 gün önce yapılan yerel ve AB Parlamentosu seçimlerindenki partisinin ve kendisinin başarısını arkadaşları ile bir açık hava eğlencesinde biralar eşliğinde kutlarken çekilen bir videoda söylediği şarkı nedeniyle gündeme oturdu. Arkadaşlarının “Matteo grup başkanı” diyerek başladıkları sloganlara Salvini şu şarkı ile devam ediyor “Duydun mu kokuyu? Köpekler bile kaçıyor, Napoli’ler geliyor. Siz koleralı depremzedeler, sabunla hiç yıkanmadınız”.
Yerel seçimler ardından Avrupa Parlamentosu’na İtalya’yı temsilen milletvekili olarak giren ve Milano Belediyesi Lega Nord grup başkanlı olan Salvini dün basına ulaşan ve ağda hızla yayılan ve tepki alan video sonrası İtalyan Meclisi milletvekili görevinden istifa etti. AB Parlamentosu ve Milano Belediyesi’ndeki görevine ise halen devam etmekte.

Basında çıkan haber sonrası konu üzerine açıklama yapan Salvini şarkıdan dolayı kırılmış olan tüm Napoli’lerden özür dilediği ancak videodaki şarkının arkadaşlar arasında ve statlarda söylendiğini ve siyasi hayatı ve ırkçılıkla ilgili olmadığını belirtti. Konu hakkında açıklama yapan diğer siyasetçilerden Lega Nord başkanı Umberto Bossi: “Söylenenlerin hepsi saçmalık Salvini’nin sesinin kötü o nedenle istifa etmeli” dedi. Öte yandan Savunma Bakanı Ignazio La Russa ise Salvini’nin şaka yaptığına emin olduğunu, olayın tepki çekmesinin normal olduğunu ve bir özür ile halledilebileceğini belirtti.

Temiz eller davası hakimlerinden Di Pietro’nun liderliğini yürüttüğü ve son seçimlerin bir diğer çıkış yapan partisi Italia dei Valori(Değerlerin İtalya’sı) milletvekillerinde Fabio Evangelisti ise bu çıkışın Salvini’nin ırkçı olduğunu kanıtlayan ilk hareket olmadığını ve bu şarkının sadece geleneksel bir eylem olmadığına dikkat çekerek olayın cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.
Bu arada koalisyonun ana partisi PDL(Özgürlükler Partisi) milletvekillerinden Nunzia De Girolamo bundan sonra Lega Nord’un hiçbir yasa teklifini onaylamayacağını belirtti. Berlusconi’nin sağkollarından Mariano Apicella ise ANSA haber ajansının bildirdiğine göre Salvini’nin zekası olmayan bir insan olduğunu söyledi.
Milletvekili görevinden istifa etmeden az önce yaptığı açıklamada ise Salvini bu şarkının stadyumlarda söylendiğini ve şaşıranların en az 30 senedir statlara ayağını atmadığının anlaşıldığını söyledi.

Gün sonunda istifasını açıklayan Matteo Salvini halen AB Parlamentosu’nda tüm İtalya’yı temsil eden ve ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi) üyesi olarak görevine devam eden bir İtalyan yurttaşı.