13 Mayıs 2008 Salı

500 binlik saydam göçmen ordusu...

İç İşleri yeni bakanı Maroni; "Toplu düzenleme yok" dedi ve sayısı her geçen gün artan yasa dışı göçmenleri görünmez kıldı.

İtalya'da göreve gelmesine çok az kalan sağ yeni hükümeti bakanlarından Lega Nord(Kuzey Ligi) üyesi Maroni yasa dışı göçmenleri yasal konuma sokan toplu düzenlemenin yapılmayacağını açıkladı. 12 Mayıs 2008 Pazartesi günü yaptığı açıklamada her sene olduğu gibi göçmenlerin yıllık kotaları denemeleri gerektiğini de ekledi.

Ancak yıllık kotalara sadece yurt dışında bulunan, elinde işi olan ve kendi ülkesi için ve çalıştığı alan için kontenjanı olanlar başvurabiliyor. Öte yandan ilk başvuranlardan olmak ve evrakların kaybolmaması şansına sahip olmak da diğer etkenlerden.

En son 2002 yılında yapılan toplu düzenleme sayesinde 700bin yasa dışı ve İtalya'da yaşayan göçmen yasal hayata başlayabilmişti. 2007 yılında ise yapılan kota genişletmesi ile yaklaşık 720bin başvuru olmuş ancak 127bin kişi kabul edilmişti. Tabii ki yıllık kota uygulaması genişletmeleri de yurt dışında olan göçmenlere yönelik olarak gözükse de aslında İtalya'da bulunan göçmenlerin başvurduğu ve kabul edildikten sonra yurt dışına çıkıp tekrar sanki daha önce hiç gelmemiş gibi geri döndükleri bir gerçek.

Bu noktada da göçmenlerin İtalyanca bilmesi, belirli özelliklere sahip olması ve İtalyan kültürü üzerine bilgi sahibi olması istekleri de imkansızlaşıyor. Önceki hükümetin ortaya koyduğu bu tasarı her ne kadar uygulanmasa da halen gündemde olan bir konu.

Yasa dışı göçmenler İtalya nüfusunda yaklaşık 500bin kişi. Genelde Roma ve Milano içi ve etrafında yaşıyorlar. Evde bakıcılık ve temizlikçilik yapan yasa dışı göçmenlerin devam edeceği yasa dışı hayat pek tabii ki binlerce İtalyan aileye de sorun çıkartacak.

Palermo Üniversitesi profesörlerinden Fulvio Vassallo Paleologo'ya göre İtalya'da yaşayan yasa dışı göçmenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon. 120 bin ile en büyük ülke Fas ardından Çin, Bengal ve Ukrayna geliyor.

Tabii ki bu uygulama yasa dışı göçmenlerin görünmez bir hayat yaşamasını ve tüm haklardan mahrum olmasını getiriyor. Öte yandan iş ve ev gibi temel olanaklara sahip olamayan bu göçmenler suça doğal olarak daha kolayca yöneliyor. Yasa dışı göçmenlerin ödemediği vergi ise devletin kasasında ciddi bir eksiklik yaratıyor.

Son seçimlerde yasa dışı göçmenlik olgusunu güvenlik ile harmanlayan neo-liberal vr ırkçı partiler bu en son uygulama ile de göçmenlerin sendikal haklar, gerçekçi ücret ve iş garantisi konularında İtalyan çalışanlarla aynı seviyese yaşamasını da engelliyor.