11 Kasım 2008 Salı

İtalya yeni göçmen barınma merkezleri kurmaya hazırlanıyor


İç İşleri Bakanı Maroni'nin yaptığı açıklamaya göre yeni merkezler için bütçe hazır, yakın zamanda inşaa çalışmaları başlıyor.


Yasa dışı yollardan İtalya'ya girene veya burdaki yaşamı sırasında bir şekilde yasa dışı durumuna düşen göçmenlerin güvenlik güçlerince belirlenmesi ardından sınır dışı edilmeleri için kimlik belirleme sürecinde bekletildikleri Kısa Süreli Barınma Merkezleri(CPT)'lere yenileri ekleniyor.


Halen görevde olan sağ hükümetin İç İşleri Bakanı Roberto Maroni İtalya'nın Varese kentinde 11 Kasım 2008'de yaptığı açıklamada bütçe çalışmaları içinde yeni barınma ve sınır dışı etme merkezlerinin yapımının öngörüldüğünü ve ilerleyen günlerde inşaata başlanacağını açıkladı.
Temel olarak göçmenlikten bahsedilen Güvenlik ve Düzen için Vilayet Komitesi toplantısı ardından açıklama yapan Maroni toplantı öncesindeki pazar akşamı Varese kentinde olan bir olay hakkında duruşunu bildirerek konuşmasına başladı. 34 yaşında Fas yurttaşı olan bir göçmenin Varese kenti merkezinde akşam saatlerinde bir kavgada bıçaklanarak öldürülmesi ardından göçmenin yasa dışı olduğu belirlendi. Maroni konu hakkında şöyle konuştu: “Bütün sorun zamanında yapılmamış bir sınırdışı ve yer olmadığından kapısını açamayan barınma merkezi gerçeğinden doğuyor. Biz bu anlamsız sorunu çözeceğiz çünkü ilerleyen günlerde yeni barınma ve sınır dışı etme merkezleri kurulacak konu hakkında bütçe çalışmamız bitti.”

Bakan böylelikle 34 yaşındaki Fas yurttaşı göçmenin öldürülmesi üzerine “eğer sınır dışı edilseydi veya barınma merkezinde yer olsaydı böyle bir olay olmayacaktı” şeklinde bir açıklama yapmış oldu.


İtalya AB'nin en çok yasa dışı göçmenler için olan barınma merkezine sahip ülkesi. AB'nin en büyük barınma merkezi de İtalya Gradisca'da bulunuyor. Bir çoğu zaman zaman yerel rahiplerin zaman zaman da yerel siyasetçilerin karıştığı skandallar sebebiyle kapanırken bir çoğunda da şiddet uygulandığı ve temel sağlık ve tutuklu hakları koşullarının varolmadığından dolayı kapatıldı. İtalya'da kısa süreli barınma merkezleri haricinde gene Bossi-Fini, Turco-Napoletano göçmenlik yasalarınca ve AB'nin siyasi temel taşlarından biri olan Schengen düzenlemesince yasal ve meşru kılınan siyasi sığınmacıların da yaşadıkları merkezler bulunmakta.