15 Mayıs 2008 Perşembe

Hızlı sınırdışı operasyonları

Son günlerde artan sıradışı ve hızlı uygulamalarla harmanlanan şiddet toplu sınırdışı ile devam diyor.

La Repubblica gazetesi "İtalyanlar onları istemiyor" kelimeleriyle başlıyor yazısına. Yıkılan Çavuşesku rejiminden sonra hem Romanya'da hem de ülke dışında "suç" kelimesi ile anılan, kamplarda yaşamak zorunda kalan, genelde siyasi ilticacı olan ve bir çok kurumsal ve kişisel ırkçı davranışlara maruz kalan ROM'lar İtalya gündeminden inmiyor.

Romanya ulusal polisi ile beraber gerçekleştirilen operasyonlar sayesinde yasa dışı konumda olan ve suça bulaşmış yaklaşık 400 ROM ve göçmen tutuklanırken onlarca sınır dışı gerçekleştirildi. Dün(14 mayıs 2008) Piemonte, Lombardia, Liguria, Veneto, Emilia Romagna, Toscana, Marche, Lazio ve Campania eyaletlerinde eş zamanlı yapılan operasyonlar İç İşleri Bakanlığı emri ile gerçekleştirildi.

Uyuşturucu ticareti, kaçırma, hırsızlık, yasa dışı göçmenlik ve kadın ticareti konularından suçlu veya aranmakta olan göçmenlere yönelik operasyonlarda yakalananlar arasında İtalyan, Arnavut, Yunan, Faslı ve Çinliler de var. Udine, Prato, Venedik ve Napoli gibi kentlerde hızla kurulan konuyla ilgili tecrübeye sahip olduğu söylenen özel gruplar bu tutuklamaları gerçekleştirdi.

Öte yandan operasyonlarla direk ilgili olan 15 Romanya gizli servis üyesi de yeni tutuklamalar ve sınır dışları için İtalya'ya yakın zamanda gelecekler.

La Repubblica gazetesinin ağ sayfasında yaptığı araştırmaya katılan İtalyan'ların %72'si ROM veya herhangi bir AB(Avrupa Birliği) dışı göçmeni hem kendisi hem de ülkesi için "çözülmesi gereken bir sorun" olarak görüyor. Araştırmaya katılanların %56'sı ise İtalya'da olan diğer sorunlara nazaran göçmen sorunun herşeyin önüne çıktığını düşünüyor. Katılımcıların %68'i ise ROM "sorunu"nun çözümüne tüm ROM kamplarının yıkımı olarak bakarken %52'si ise "sorun yaratan" ve işsiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi gerektiği düşüncesinde.

Araştırmanın belki de en ilginç sorusu olan "ROM'lar ve tüm göçmenler hakkında ne düşünüyorsunuz"a katılanların %41'i "devletten ROM'ların İtalya'dan kovulmasını talep ediyorum" derken genel olarak göçmenler için olan soruya da katılanların %45'i "onlara tahammül ediyorum ama genel olarak aşırı olumsuz duygularım yok" diye cevap veriyor.

Şimdi yüzlerce ROM başta olmak üzere bir o kadar da AB dışı göçmen yasa dışı sürdürdükleri hayatlarından sınır dışı edilerek başlayan geri dönüş yoluna koyulmak üzere.