7 Şubat 2009 Cumartesi

İtalya'da faşizmin ayak sesleri

Ulusal meclis tarafından onaylanan son 'Güenlik Paketi'nin içinden faşist ve ırkçı uygulamalar çıkarken İtalya her geçen gün daha derinlere batıyor.

Küresel iktisadi bunalım karşısında İtalyan bankalarına bir şey olmaz derken kendi grubunun borsadaki düşüşe geçen kağıtlarını dostlarına 12 milyon Avro'ya aldıran, 17 senedir bitkisel hayattaki Eluana'nın yapay beslenmesinin kesilmesine karar veren mahkemeye karşı Vatikan desteği ile acil anyasa değişikliği çıkartmaya çalışan Berlusconi sandıktan yeni gerici ve sağcı paketini çıkarttı.

İtalyan ulusal meclisince dün(05 Şubat 2009) onaylanan 'Güvenlik Paketi'nin yeni maddeleri yasa dışı göçmenleri tedavi eden hekimlerin bu göçmenleri güvenlik güçlerine bildirme zorunluluğunu ve belediyeler ile beraber yapılmak şartıyla silahsız şekilde halkın güvenlik güçlerine yardımcı olmak amacıyla sokak kontrolleri yapabilmesine izin veriyor.

Son aylarda Sınır Tanımayan Hekimler derneğince red ve protesto edilen bu tasarı meclis tarafından onaylandı. Katolik hekim dernekleri de dahil olmak üzere bir çok dernek, kurum ve kuruluş bugünden itibaren yasaya uymayacaklarını dile getirdi. Güney eyaletlerinden Puglia başkanı Niki Vendola ise kendi eyaletinde ysa dışı göçmenler hakkında bilgilerin güvenlik güçlerine verilmesini yasakladı. Uygulama uluslararası tedavi görme insani hakkını, hekimlerin etmek zorunda oldukları Hipokrat yemini ve bir çok uluslararası antlaşmayı hiçe sayıyor. Öte yandan fişlenecekleri korkusu ile yasal doktora gitmeyecek olan tüm İtalya'daki yaklaşık 400 bin yasa dışı göçmen yasa dışı hekimler ile işlerini halletmeye çalışacak böylelikle yasa dışı tedaviler uygulanacak ve yasa dışı reçeteler yazılacak belki de yasa dışı ilaçlar kullanılacak. Karar bir çok hastalığın hızla yayılma riskini de beraberinde getiriyor.

Öte yandan yaklaşık 2 senedir birçok kuzey İtalya bölge ve illerinde bilhassa ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord tarafından yerel yönetimlerin desteği ile doğan ve uygulanan gece asayiş yürüyüşleri de böylelikle yasal meşruluğa kavuştu. Ellerinde mumlar, yanlarında özel giysili sözde güvenlik görevlileri ile 'ronde' adı verilen bu yürüyüşleri Treviso, Padova, Trieste ve Verona vb. gibi bir çok kuzey ili gerçekleştiriyor. Faşizm zamanında 'komunist avı' olarak da bilinen bu yürüyüşler sırasında komunistler yakalanıp dövülüyor ve zaman zaman öldürülüyordu da. Bugün ise bu yürüyüşlerin hedefi; evsizler, yasa dışı göçmenler, uyuşturucu madde bağımlıları ve satıcıları ile seks işçileri. Nitekim aynı hükümet yaklaşık 6 ay önce seks işçiliği yapmayı ve bu sektörde müşteri olmayı yasakladı.

Bu ünlü 'Güvenlik Paketi' sayesinde yasa dışı göçmenlik de İtalya'da suç olarak tanımlanıyor artık. Yasa dışı yollarla ülkeye giren göçmenler güvenlik güçlerince yakalandığı anda 5 ila 10 bin Avro arası cezaya çarptırılıyorlar. Paket yasa dışı göçmenler için hapis cezası veya özel hapisler öngörmezken cezanın ödenmemsi de tabii ki adli bir suç olarak algılanıyor.

Son olarak 'Paket' göçmenlerin oturma izni yenilemesinde ek vergilerin uygulanmasını öngörüyor. Onaylanan tasarıya göre halen ödenmekte olan postahane masrafı, pul ücreti ve sigorta ile 100 Avro'yı aşan yenileme masrafına 50 ila 200 Avro arası ek vergi uygulanacak.

Son seçimler ardından Berlusconi'nin talebi üzerine üst düzey devlet görevlilerinin bir çok dava sebebinden mahkum edilememesi ve 2002 yılı ve sonrasında açılan tüm üst düzey devlet görevlileri hakkındaki davaların 2 sene boyunca ertelenmesi yasa değişiklikleri ile kapıyı açan ortakların karşılıklı alışveriş bazındaki anlaşmasına geçen haftaki Lega Nord(Kuzey Ligi) tarihsel talebi olan vergisel özerklik eklendi ve konu yasalaştırıldı. Bu hafta da gerek seçim kampanyası gerekse de anlaşma gereği edinmek istediği bir adım olan Güvenlik Paketini elde eden Lega Nord sırada paketin genişletilme çalışmalarının ve İtalya'nın bazı kentlerinde meydanlarda görev yapan 4000 akserin görev süresinin uzatılması ve adetlerinin arttırılması olduğunu belirtiyor.

ilgili bir video