16 Kasım 2008 Pazar

İtalya'da gene göçmen tartışması ve saldırı

Lega Nord lideri Umberto Bossi Cumhurbaşkanı Napoletano'nun açıklamasına karşın göçmenlerin negatif bir kaynak olduğunu söyledi bu arada Roma'da iki Peru'lu göçmen ırkçı saldırıya uğradı.

Herşey hükümetin yasallaştırmak üzere yaklaşık 170bin yeni göçmene yol açacağını açıklaması ile başladı. Hükümeti oluşturan partiler arasında doğan tartışmalar ardından bilhassa yaşanmakta olan iktisadi kriz neden gösterilerek yasallaştırma yolu şimdilik durduruldu. Konu hakkında Meclis Başkanı ve eski faşist parti veliahtı Alleanza Nazionale(Ulusal Birlik) partisi başkanı Gian Franco Fini hoşnutsuzluğunu bildirmiş ve yasallaştırma olmazsa karapazarın büyüyeceğine dikkat çekmişti.

13 Kasım Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı binasında yapılan basın açıklaması sırasında Cumhurbaşkanı Giorgio Napoletano ise konu üzerine göçmenlerin İtalya için gerekli ve yaralı bir kaynak ve güç olduğunu açıklayarak yasallaştırma sürecinin gerekliliğine dikkat çekmişti. Ardından Vatikan Teokratik Devleti yöneticilerinden gelen takdir dolu sözlerle kapanan günün ardından yeni gelişmeler oldu.

Alessandria'ya bağlı Aqui Terme'de 15 Kasım Pazar günü gerçekleşen ayrılıkçı ve ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi) genel kurul toplantısında parti başkanı Umberto Bossi Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını yanlış bulduğunu söyledi. Bossi sözlerine şöyle devam etti: “Sol, işçi sınıfını elinden kaybetti ve yerine kimlikleri bu topraklarda olmayanları koymaya çalıştı ancak başarısız bir sonuca vardı. Bugün de görüyoruz ki göçmenler sadece olumsuzluk yaratan bir kaynaktır.”

Açıklamaların yapıldığı saatlerde Roma Villa Borghese'da işleri gereği çöp boşaltırken iki Peru yurttaşı göçmen dövüldü. Biri 28 diğeri ise 54 yaşındaki baba ve oğul hastahaneye kaldırıldı. Parco di Veio kooperatifi çalışanı olan göçmenlere 30 günlük dinlenme izni verilirken görgü tanıklarının ifadelerine göre saldırganlar olay sırasında “göçmenler defolun burdan” diyerek bağırdılar.

Yaklaşık son 5 ayda gerek güvenlik güçleri gerekse de aşırı sağcı parti ve grupların üyelerince uygulanan e artan ırkçı saldırılar İtalya'nın kuzeyinden güneyine yayılmakta.