7 Haziran 2008 Cumartesi

Otobüste göçmen avı, denizde 13 ölü...

Torino'da bir belediye otobüsünde göçmen avı yaşanırken Sicilya açıklarında batan teknede 13 göçmen hayatını kaybetti.

Son genel seçim sonuçlarından itibaren başlayan ve göçmenler üzerinden yapılan polemikler yeni boyutlar edinirken İtalya'da bu hafta üzücü olaylar yaşandı. Yeni hükümetin yasa dışı göçmenliği suç olarak tanımlama isteğini gündeme getirmesiyle başlayan tartışmalara Yargıçlar Sendikası Başkanı Luca Palamara dün(6 Haziran 2008) yaptığı açıklamada böyle bir düzenlemenin İtalyan hukuk yapısına zarar vereceğini ve yasa dışı göçmenleri engellemeyeceğini belirtti. Bu açıklama ardından gün içinde konuşan Adalet Bakanı Angelino Alfano ise önerdikleri şekilde yapılacak yasa düzenlemesinin birçok Avrupa ülkesinde var olduğunu ve hukuki bir kriz yaratmadığını söyledi.


Öte yandan gene dün, yeni başbakan Silvio Berlusconi, Vatikan teokratik devleti başkanı Papa ile yaptığı yarım saatlik buluşmada bir çok konu ile birlikte bu yasa teklifinden de bahsettiklerini açıkladı. Papa'nın yasa dışı göçmenliğin suç olarak tanımlanmasının tedirgin edici olduğunu dile getirmesi ile konu hakkında en titiz şekilde çalıştıklarını belirten Berlusconi önümüzdeki günlerde tasarının meclise geleceğini açıkladı.


Bu sırada yasa dışı göçmenlere karşı açıkça başlatılan arama ve sınır dışı etme operasyonları farklı boyutlar almaya başladı. Yaklaşık 15 senedir var olan Alma Teatro, kadın tiyatro araştırmaları derneği, dün yaptığı bir basın bildirisi ile kamu oyuna ilginç bir suç duyurusu sundu. Torino- Moncalieri arasından yolculuk eden bir belediye otobüsünü aniden durduran ve içeri girerek tüm yabancıları dışarı çıkartan 7 polisten bahsediyor bildiri. Yabancıların üstünü arayan ve “kolay zaman bitti”, “işler değişti artık”, “İtalya kolay ülke değil artık” şeklinde konuşan polis görevlileri üzerinde kimlik olmayan göçmenleri minibüse bindirirken avukatına suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Faslı bir göçmeni ise yanlarında götürmediler. Otobüsteki yolcuların da desteğini alan güvenlik görevlileri ardından otobüse yoluna devam etmesini belirtip göçmenleri kimlik tespiti için emniyete götürdü.


İtalya'nın kuzeyinde bunlar olurken Sicilya ile Libya kıyıları arasında İtalyan balıkçılar tarafından görünen ve üzerinde 30'dan fazla kişinin olduğu belirtilen bir kayık yüksek dalgalar sayesinde battı. Sahil güvenlik görevlilerinin müdahelesi ile 25 göçmen kurtulurken 13'ünün de ölü bedenlerine ulaşıldı.


İtalya şimdi yasa dışı göçmenlerin adedi, suçlu olup olmadıkları, imzalanan uluslararası anlaşmalar ve engellenmesi imkansız olan bu gerçek ile siyasi ve kültürel bir karar verme aşamasında.