21 Mayıs 2008 Çarşamba

Yasa dışı göçmenlik suç

Sınırdışları, ROM kamplarının kaldırılması ve şiddet eylemleri derken İtalya'da en sonunda yasa dışı yollardan ülkeye girmek suç olarak tanımlanacak.

Fısıltılar, tepkiler ve tehditler ardından sağ hükümet en sonunda ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlera dün tasarladığı yasa ekiyle hapishane yolunu açtı. Bugün(21 mayıs 2008) Napoli'de çöp sorununa çözüm amaçlı toplanacak olan Bakanlar Kurulu konuyu onaylayıp Resmi Gazete baskısına yetiştirecekler. Muhalefetten tepki alan tasarı Gazete'den geçtiği anda yürürlülüğe girecek.

İç İşleri Bakanı Roberto Maroni yaptığı açıklamada yurt dışından İtalya'ya yasa dışı yollardan gelenler ile kimliksiz yaşayıp suça karışanların diğer göçmenlerden ayırt edilmesi gerektiğini söyledi. Muhalefete de konu hakkında danıştığını açıklayan Bakan'a PD(Demokratik Parti) sıralarından tepki geldi. Eski bakanlardan Di Pietro yasanın yürürlülüğe girmesi durumunda İtalya'da yeni ve sadece göçmenler için olan hapishanelerin yapılacağını, yeni hukuki durumlar doğacağını ve böylelikle konunun devlete ortalama 40 milyon Avro'ya mal olacağını dile getirdi. Di Pietro suç teşkil edecek olan bu durumun hukuki yapıda da yeni duruşmalar yaratacağını ve işlemenin yavaşlayacağını söyledi.

Yarından itibaren yasa olarak yürürlülüğe girmesi beklenen tasarı tabii ki uluslararası otoritelerce tanınan ve Avrupa Birliği'nin anayasasında da yer alan siyasi, insani, uluslararası ve ek koruma talebinde bulunma hakkının da zarara uğramasını sağlayacak. İtalya topraklarına çeşitli sebeplerden dolayı ülkelerinden kaçarak gelmek zorunda kalan ve sayısı her sene ortalama 100bini aşan yasa dışı göçmenler uzun, zorlu ve masaraflı bir yolculuğun ardından İtalya'da 6 ay ile 2 sene arasında da hapishanede bulunmak zorunda olacaklar.