15 Ocak 2009 Perşembe

Yasa dışı göçmenlik resmen suç

İtalya'da uzun zamandır tartışılan teklif dün senatonun onayından geçerek yasa haline geldi. Cezalar 5 ile 10 bin Avro arasında değirken güvenlik paketi korkuyu ve şiddeti içeriyor.

İtalyan hükümeti yasa dışı yollardan ülkeye giriş yapan göçmenleri suçlu kılmayı başardı. Henüz ilk ceza uygulanmış olmasa da 14 Ocak 2009 tarihinde İtalyan senatosu polis tarafından durdurulup yasa dışı olduğu ortaya çıkan göçmenlere 5 bin ile 10 bin avro arası ceza verme kararına vardı.

Bir çok zorunluluk sebebiyle ülkesinden çıkış yapıp ve bir çok engel neticesinde yasal yollardan vize elde edemeyen kişilerin göç etme gerçeği yüz yıllardır bilhassa Akdeniz kıyıları ve Avrupa kıtasında olan bir durum. Bu sebepledir ki İtalya'nın da üye olduğu bir çok Uluslar arası insan hakları kuruluşu ve imzaladığı bir çok Uluslar arası anlaşma gereği yasa dışı veya yasal yollardan bir ülkeye giren göçmene sığınma yapma hakkı tanınır. Bazı ülkelerde gidilecek ülkenin sadece başkentte veya bir diplomatik temsilciliği olduğunu düşünürsek veya savaş, soykırım, açlık, doğal felaket, ırkçılık gibi sebeplerden dolayı evinden dahi çıkamayan kişilerin olduğu hesaba katarsak bu hakkı elde edenlerin büyük çoğunluğunun siyasi iltica talebinde bulundukları ülkelere yasa dışı yollardan girdiklerini kabul etmemiz lazım. İşte İtalyan hükümeti bu cezayı ödeyebileceği komedi konusu olan bu kişiler hakkında dün yaptığı oylama ile başka maddeleri de destekledi.

Aslında yasa dışı göçmenlik konusu 'güvenlik paketi'nin bir parçası. Ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi) senato üyesi Federico Bricolo'nun açıklamasına göre bu düzenleme 'uzun zamandır taleplerine cevap bekleyen yurttaşlar için'. Nitekim bu ekilen korku tohumlarının sonucu kapkaççılara karşı sprey kullanmak da suç olmaktan çıkartıldı. Dünkü oylamada öte yandan kamuya açık yerlerde yasa dışı mal veya uyuşturucu satan göçmenler de 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacaklar.

Daha önce hemen sınır dışı ve hapis cezası uygulamalarını içereceği belirtilen tasarı şimdilik ödenme olasılığı olmayan cezalar içeriyor. Tabii ki cezayı ödeyememesi durumunda ise göçmene ya hapis(suçlarına bağlı olarak) ya da sınır dışı gözüküyor. Belki Birkaç aya kadar da ağır işlerin yaptırıldığı kamplara gönderilmesi için teklif sunulur.

Öte yandan son gene l seçimlerde hedef olarak alınan Romen göçmenler de unutulmadı tabii ki. Tecavüzcü, hayat kadını, hırsız, çocuk kaçakçısı ve kapkaççı bu 'pis ırk' ise AB yurttaşlarının sınır dışı edilmesi ile ilgili uygulama ile dikkate alındı. Çoğunluğun oyunu alan paketteki ilgili maddeye göre İtalya devletinin ve ülke topraklarının çıkarlarına ters düşen ve bunlara karşı tehdit içeren AB yurttaşları da süreli veya süresiz olarak sınır dışı edilecekler.

Bu arada Birkaç gün önce gündeme gelen göçmenlere her oturma izni yenileme işleminde 50 avro vergi ödetme tasarısı oylamaya takılırken İtalyan yurttaşlığına geçiş ücreti ise onaylandı. Böylelikle İtalyan yurttaşlığı kabul edilen göçmen 200 avro harç ödemek zorunda. Öte yandan 6 ay sonra yurttaşlığa başvurma hakkı veren göçmen-İtalyan evlilikleri ise 2 seneye uzatıldı.

Gene Lega Nord tarafından yapılan 50 Avro'luk harç teklifi muhalefet partileri olmak üzere hükümet ortaklarından Alleanza Nazionale(Ulusal Bürlik) partisi başkanı ve Meclis Başkanı Gian Franco Fini tarafından da protesto edildi. Bürokratik yavaşlık sayesinde 3 ile 6 ay arası oturma izni için beklemek zorunda kalan göçmenlerin elde ettikleri 1 senelik oturma izninin böylelikle bitimine ortalama 8 ay kalmış oluyor. Yasaya göre otuma izninin süresi bitmeden bir ay önce yenilenmesi için başvurulması gerektiğinden dolayı 1 senelik oturma izni aslında ortalama 7 ay geçerli olmuş oluyor. Böylelikle fotokopiler, pul parası ve postahane masfraları ile yılda iki kez başvuru sayesinde yaklaşık 200 Avro ödeyen göçmenlere yeni öneri ile 100 Avro daha ek yük gelmiş oluyor.

Lega Nord başkanı Umberto Bossi açıkça teklifin sebebini söyledi 'İtalyan ailelere krize karşı devletin vereceği yardım çekinin maliyetini çıkartmak'.