14 Mayıs 2008 Çarşamba

ROM'ların Napoli ve Roma kabusu

Roma'nın yeni neo-faşist belediye başkanı ROM'lara karşı ek emniyet tedbirleri talep ederken Napoli'de bir ROM kampı saldırıya uğradı.

İtalya'nın başkenti Roma'da yaklaşık 2 hafta önce yapılan yerel seçimlerden galibiyet ile çıkan noe-faşist parti Alleanza Nazionale(Ulusal Birlik) üyesi Allemanno daha önce de Milano'da gerçekleştirilen bir uygulamayı talep etti. İtalya'nın sanayi başkenti Milano'da 3 sene önce göreve gelen Forza Italia(Haydi İtalya) adayı Letizzia Moratti'nin isteği üzerine Emniyet Müdürlüğünün yetkileri arttırılmıştı. Roma Belediye yeni Başkanı da Emniyet'in ROM'lar ile ilgili yetkileri farklı olan bir bölüm açmasını talep etti.

"Az önce İç İşleri Bakanı Maroni ile konuştum ve yetkiyi aldım. Çok yakın zamanda ilgili birim göreve başlayacak" açıklaması yapan Alemanno seçim kampanyası sırasında da ROM ve onlara bağlı güvenlik konusunu gündeminde tutmuştu. Alemanno ayrıca konu hakkında yaptığı basın toplantısında artık suç üretenler ile yasa dışı yaşamak isteyenlerin toplumda ayırt edilmesi gerektiğini söyledi. Kuzey illerde genelde ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi)'un kullandığı bu konu İtalya'nın güneyinde ise Alleanza Nazionale tarafından malzeme olarak yararlanılıyor.

Öte yandan dün(13 mayıs 2008) aynı saatlerde Napoli'de 16 yaşındaki bir ROM kızın küçük bir İtalyan kız çocuğunu kaçırmaya teşebbüsü berberinde olaylı ve uzun bir geceyi getirdi. Kaçan kızı takip eden bir kaç kişi kısa sürede arkalarından gelenlerle ROM kampına molotfo kokteylleri ve taşlarla saldırmaya başladı. Çıkan yangında 4 ailenin yaşadığı baraka yanarak kül oldu. Öte yandan linç girişiminden zorlukla kurtalan ROMlar polisin alanı ablukaya alması sayesinde sabaha kadar barakalarından dışarı çıkamadılar.

"Hemen yarın burdan gideceğiz ama şimdi çıkarsa bizi öldürürler" diyen kampın sakinleri yara almadan olaydan kurtulurken molotof kokteyllerini hazırlayan ve atan eylemcilerin ise sağ partilerin gençlik kollarına bağlı oldukları açıklandı. Nitekim olay üzerine açıklama yapma zorunluluğu hisseden Forza Italia Roma Belediyesi grup başkanı Raffaele Ambrosino belediye başkanı Alemanno'nun en yakın zamanda ROM kamplarını ortadan kaldırması gerektiğini söyledi.

Kaçırılma teşebbüsünde bulunan küçük kız sağlığı yerinde şekilde ailesine teslim edilirken 16 yaşındaki ROM kız ise sübyan ceza evine gönderildi.

Son genel ve yerel seçimlerin ardından doğan suç ve göçmenlik kavramlarının beraber vurgulanması ve farklıya karşı tahammülsüzlük kültürü bu olayla son günlerde artan ırkçı şiddet eylemlerine yeni biri eklemiş oldu.