18 Mayıs 2008 Pazar

ROM siyaseti tepki çekiyor...

Yeni hükümete göçmenlere karşı uygulamalarına İspanya'dan tepki gelirken Avrupa Parlamentosu da heyet gönderdi.



İtalya'nın çiçeği burnunda hükümeti geçen hafta başlattığı uygulamalarla hem ulusal hem de uluslararası tepkilere mazur kalıyor. Şengen yasasında ulusal değişiklikler yapacağı tehditi, ROM kamplarına baskınlar, hızlı ve toplu sınırdışları ve yasa dışı göçmenliği suç saymayı planladığını açıklayan İç İşleri yeni Bakanı Maroni'ye ilk olarak İspanya'dan tenkit mesajı geldi. Başbakan yardımcısı Maria Teresa Fernandez de la Vega cuma(16 mayıs 2008) günü yaptığı basın toplantısında İtalya'nın uyguladığı göçmen siyasetinin ırkçı ve yabancı düşmanlığı temelli olduğunu belirtti.

Pazar günü yapılan açıklamalar da kısa süre geçmesinin ardından ortamı gene karıştırdı. İspanya Çalışma ve Göçmenlik Bakanı Celestino Corbacho ise İtalya'yı farklı olanı kovuşturmak ve hoşgörmemekle suçladı. İspanya Hükümet Sözcüsü Diego Lopez Garrido'in "Gerginlik yok. Bu Zapatero hükümetinin duruşudur" demesi ile bitti zannedilen İtalya-İspanya çekişmesi İtalyan Bakan Frattini'nin "Umarım Zapatero bakanlarının susturmasını bilir" şeklinde konuşması ile tekrar gerildi. İkili temaslar için Peru'nun Lima kentinde bulunan Zapatero ve Frattini arasında program dışı bir görüşme de oldu. Tartışmaların son damlasını ise İspanya Eşit Haklar Bakanı Aido ekledi "Berlusconi eğer prsikiyatra gitmek isterse ben ücretini veririm".

Gerginlğin ardından gerek Zapatero gerekse de İtalyan dışişleri bakanı Frattini'den gelen açıklamalar ile engellenen diplomatik krize rağmen İspanya hükümetinin 2 numaralı ismi resmi bir eleştiri açıklaması yapmış ve son haftalarda yaşananlara karşı ilk uluslararası tepkiyi vermişti.



Torino merkezli La Stampa gazetesi pazar günü(18 mayıs 2008) olaylar üzerine attığı başlıkla tüyleri diken diken etti; "Sınırdışları gerçekleşemiyor. 3000 talep sadece 600'ü gönderildi". Son günlerde gündemden inmeyen bu ROM merkezli ve genelde AB(Avrupa Birliği) dışı göçmenleri de içeren uygulamaları göze çarpan İtalya'ya sonunda gözlem amacıyla Avrupa Parlamentosu'ndan meclis üyesi ve Macar ROM kökenli Viktoria Mohacsi gönderildi. 2004 yılından itibaren Avrupa'da yaşayan 150 bini aşkın ROM kökenli göçmenlerin haklarını gözlemleyen Mohacsi ilk olarak Roma'yı ziyaret etti.

ROM kamplarında gerginlik ve korku dolu insanlar gördüğünü ve İtalya'da Avrupa'nın başka yerlerinde olmayan uygulamlar gördüğünü belirten parlamenter ayrıca kamplarda en temel insani hak olan su, yol, doktor, elektrik ve temizlik gibi uygulamaların bulunmadığına dikkat çekti. Tüm seçim kampanyasında ROM karşıtı siyaset propogandası yapan yeni hükümeti de suçlayan Viktoria Mohacsi bugün(19 mayıs 2008) Napoli'ye geçecek.