21 Haziran 2008 Cumartesi

AB Parlamento'su göçmenlik üzerine değişiklikler yapıyor

Barınma Merkezlerinde kalma 18 aya varabilecek ve küçükler de sınır dışı edilebilecek.


Başta İtalya olmak üzere Hollanda ve Almanya gibi birçok Avrupa Birliği üyesinin desteği ile 369 onay 197 red oyu sayesinde AB Parlamento'su göçmenlik hakkında yeni düzenlemeler gerçekleştirdi.

Yasa dışı göçmenlerin hızlı sınır dışı edilmesi ve ardından 5 sene boyunca AB'ye girişlerinin yasaklanması konusunda anlaşmaya varan Parlamento bunun dışında başka ortak uygulama kararı da aldı. Starsburg'da geçen hafta toplanıp ilk görüşmelere başlayan Avrupa Birliği ülkeleri temsilcileri 18 yaşından küçük yasa dışı göçmenlerin de sınır dışı edilebilmesini sağlayan değişikliği de onayladı.

Parlamento'nun “sol” kanadının değişiklik önerilerinden hiçbiri kabul edilmezken alınan kararlar karşısında bir çok sivil toplum örgütü de karşıtlığını dile getirdi. Oylamadan önce başta İtalyan sosyalist ve komunist partilerinin AB Parlamento'su temsilcileri Malta, Yunanistan ve İtalya'daki Kısa Süreli Barınma Merkezleri'nin fotoğraflarını dağıttı.

Oylama öncesi ve sonrası tepkilere rağmen kabul edilen maddeler arasında kendi rızası ile ülkeyi terk etmesi gereken yasa dışı göçmenlerin ülke topraklarında en fazla bululabilme süresi 8 günden 30 güne çıkartıldı. Yasa dışı göçmenin belirlenip KBM'ye konulmasından sonra eğer direniş içinde bulunursa veya kaçmaya teşviki varsa burada tutulma süresi 6 aya ve gerekli durumlarda 18 aya uzatılabilme olanağı yaratıldı. Böylelikle KBM'lerin korkulan ve özel hapishanelere benzeme olasılığı resmen onaylanmış oldu. Bu da yas adışı göçmenliğin AB bazında suç olarak tanımlanmasının ilk adımı olarak yorumlanabilir.

Öte yandan KBM'lere girişler konusunda özerk kararlar alma hakkı olan eyalet yönetimlerine genel düzenleme ile sivil toplum örgütlerini içeri alma zorunluluğu getirildi. Ayrıca yasa dışı durumda bulunan göçmene sınır dışı kararına red hakkı da getirildi.

Öte yandan 18 yaşından küçük olup ailesi ile beraber olan veya olmayan bireyler de KBM'lerde tutulabilecekler. KBM'de bulunduğu süre içinde çocukların eğitim hakkından mahrum kalmamalarını sağlayan düzenlemeleri de içeren değişiklik sınır dışı edildikten sonra gönderileceği ülkede teslim edilebileceği bir aile ferdinin olmamasına rağmen bu çocukların ülkelerine gönderilmelerini engelleyen bir çok maddeyi de ortadan kaldırdı.

Topraklarında 200 bini tutuklu 8 milyon yasa dışı göçmen bulunduran yaşlı kıta Ab fonlarından 700 milyon Avro'yu kontrollerin güçlendirilmesi ve arttırılmasına ayırmayı kararlaştırdı.

Öte yandan kararlara ilk tepki Birleşmiş Milletler(BM) Yüksek Komiserliği'nden Louise Arbour tarafından yapıldı. Arbour AB Parlamento'sundan kararları uygulamamalarını ve geri çekmelerini talep ederken imzaladıkları BM göçmen işçiler ve hakları kararlarını hatırlamalarını istedi. Arbour açıklamasına şöyle devam etti: “Unutulamaması gerekiyor ki yasa dışı göçmenler de diğer göçmenlerle aynı haklara sahiptirler. Aşırı fakirlik ve tehlike altında yaşayan, bu şartlardan kaçarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve diğer göçmenlere nazaran daha zor koşullarda bulunan bu göçmenlere tanınan aynı hakları onlara da uygulamanın zamanı gelmiştir.”

konu hakkında AB Parlamento'sundan halen yasal bir açıklama gelmedi.

Hiç yorum yok: