Yaklaşık dört milyona varan göçmenler İtalya nüfusunun yüzde 6,7'sini oluşturuyor.
Katolik Kilise'sine bağlı yardımlaşma ve dayanışma derneği Caritas'ın Migrantes adlı göçmenlik üzerine araştırmalar yapan bölümü 2007 yılı verilerini açıkladı. 30 Ekim 2008 tarihinde Roma'da yapılan bir toplantı ile verilen bilgilere göre İtalya'daki yasal göçmenlerin sayısı 3.987.112. Bunların 3.433.000'i İtalyan nüfus dairelerine kayıtlı gözüküyor.
Göçmenlerin arasındaki en büyük geliş ülkesi Romanya'ya ait(yaklaşık 1 milyon) ardından 402bin nüfus ile Arnavutluk, 150bin ile Çin Halk Cumhuriyeti ve Ukrayna geliyor. İtalya en çok Avrupa en az da Amerika kıtasından göç alıyor.
Bir İtalyan yurttaşı ile göçmen arasında yapılan evliliklerden ise 2006 yılında toplam 24bin kaydedildi ki bu rakam tüm İtalya'da yapılan evliliklerin yüze 10'unu oluşturuyor ve göçmenlerin kendi aralarında yaptıkları evliliklerin iki katından daha fazla(10 bin).
Dört milyona varan göçmenlerin yasal olarak çalışanı 1 milyon 500 bin, 165 bini ise kendi iş yerine sahip. Bir işyerine bağımlı olarak çalışan göçmenlerin yüzde 53,8'i hizmet, yüzde 35,3'ü endüstri ve yüzde 7,3'ü ise tarım alanında çalışıyor. Göçmenler İtalya GSMH'sının yüzde 9'unu oluşturuyor ve Unioncamere(odalar birliği)'den edinilen bilgiye göre sadece 2007 yılında göçmenler toplam 3 milyar 749 milyon Avro vergi ödedi.
Göçmen çocuklar ise İtalyan eğitim sisteminin yüzde 6,4'ünü oluşturuyor ancak İtalya'da eğitime başlayan göçmenlerin yüzde 42,5'i eğitimine ara veriyor ve teknik eğitim veren kurslara devam ediyor.
Edinilen veriler öngörülen şekilde ilerlerse İtalya'da 2050 yılında 8,9 milyon göçmen yaşayacak ve bunlar toplam nüfusun yüzde 12,4'ünü oluşturacak. Caritas'ın yaptığı açıklamaya göre oturma iznine başvuranların sayısı temel alınırsa İtalya'daki göçmen nüfusunda her sene ciddi bir artış var.
Açıklama sonunda Caritas yetkilileri göçmenlik gerçeğinin yapısal bir sorun olarak ele alınmasının ve her hükümetçe elden çıkartılması gereken bir sorun gibi algılanmasının yanlışlığına dikkat çekti. Göçmenliğin sadece iş gücü olarak algılanmaması gereken bir konu olduğuna da değinen yetkililer beraber yaşama olasılıkları için doğru siyasetlerin üretilmesi gerektiğini belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder