1 Eylül 2007 Cumartesi

Amnesty International iddiası: CIA’in gizli uçakları 11 kez İtalya’da

05/04/2006

11 Eylül sonrasında 8 kez Roma’ya, 2 kez Pisa’ya ve bir kez de Aviano’ya inen casus uçaklar en az iki kez Arap etnik yapılı yurttaşları Kahire ve Şam işkence merkezlerine götürmekle suçlanıyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün bugün(Çarşamba) ağ sayfasında yayınlayacağı "Below the radar: Secret flights to torture and disappearance" (Radarın dışında: İşkenceye ve kaybolmaya giden uçuşlar) adlı raporda ABD’nin Avrupa hava sahasında 11 Eylül saldırıları sonrası yasa dışı tutuklu transferleri üzerine. İşte bu raporda Doğu Avrupa ülkeleri olan Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk ve Romanya gibi İtalya’da var.
CIA’in İtalya’dan dışarıya bu uçaklarla en az iki kez tutuklu taşıdığı iddia ediliyor. Raporun 45inci sayfasında bir Mısır yurttaşı olan Abu Omar(Milano’da 17 şubat 2003’de yakalndı ve Aviano askeri bölgesinden Ramstein-Almanya yolu ile Kahire’ye götürüldü) ve Suriye kökenli Kanada yurttaşı olan Maher Arar’ın(JFK New York havaalanında 26 eylül 2002’de yakalandı ve, Roma-Ciampino havaalanı aracılığıyla Ürdün’e ordan da Suriye gizli servislerince buradaki bir hapishaneye götürüldü) bu uçuşlar sırasında kesinlikle kaçırılan kişilerden olduğu belirtiliyor.
Amnesty İnternational İtalya temsilcisi Claudıo Fava 11 kez yapılan bu uçuşların ülke için çok ciddi bir rakam olduğunu belirtti. Fava şöyle devam etti: “Avrupa CIA’in arka bahçesi oldu. İtalya havaalanlarını yasa dışı uluslararası mahkum ve bilhassa insan yolculuğuna açmış bulunmakta. Bu da artık Avrupa Komisyonu’nun bu topraklarda kontrolünü kaybettiğini gösteriyor.”

Hiç yorum yok: