1 Eylül 2007 Cumartesi

Göçmenlere oy hakkı sinyaleri

19/05/2005


Son bölgesel seçimlerin ardından ikinci kez eyalet başkanı seçilen Toscana ve Campania, merkez sol adayları göçmenlik yasalarında büyük çaplı değişikliğe gideceklerini bildirdi.
İlk olarak geçen sene yapılan Avrupa Birliği parlamento temsilcilikleri sonrası Genova eyaleti başkanı yaptığı bir açıklama ile eyalet meclisinde göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı tanınmasını kabul ettiklerini açıklamıştı. Başkan bu kararı, artık bölgesinde birlikte çalışabileceği merkez sol belediye başkanlarına sahip olduğu için aldığını belirtmişti. Ancak ulusal meclis kararın mevcut Bossi-Fini yasasıyla çelişkiye düştüğünü öne sürerek tasarıyı red etti.
Bu yıl Nisan ayında gerçekleşen bölgesel seçimlerde büyük bir başarıya imza atan merkez-sol partilerin yeni eyalet başkanlarından Martini(Toscana) ve Bassolino(Campania) aynı konuyu gündeme taşıdılar. İlk Martini, eyaletinde göçmenlerin yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakları olabilmesi için en kısa zamanda mecliste yasa tasarısı hazırlayacaklarını belirtti. Sonrasında ise, pazartesi günü ilpassaporto.it adlı göçmen haberleri ağ sayfasında bulunan bir söyleşide Campania başkanı Bassolino ortak hedefi gündeme getirdi.
İki başkan da yerel sanayi yapılarına yabancıların iş alanı açarak ve işçi şeklinde çalışarak ortalama %11 katkı da bulunduklarını belirttiler. İki eyalet de şu an itibariyle ortalama 175 bin(toplamda) yasal yabancı barındırıyor. Bunlar Campania’da genellikle tarım ve ev hizmetleri sektöründe, Toscana’da ise tarım, turizm ve sanayi üretim dallarında yer almaktalar.

Hiç yorum yok: