1 Eylül 2007 Cumartesi

Gradisca’da goçmen eylemi

24/10/2005

Avrupa’nin en buyuk KBM’sinin kurumuna karsi onbinlerce hukumet karsiti ve goçmen Slovenya sinirini doldurdu
23 Ekim Cumartesi gunu Italya’nin kuzey dogusundaki Slovenya sinir kenti Gradisca’ya onbinlerce savas, hapishane, KBM ve hukumet karsiti ile goçmen gruplari vardi. Ogle saatlerinde Eski Yugoslavya’nin dagilimi sonrasi Italya’ya kaçan ve kimliksizlik sorunu yasayip toplama kamplarina goturulen 11bin Sloven vatandas anisina yapilan basin açiklamasi sonrasi asil eylem basladi.
“Silinmisler”(kimliksiz birakilan 11bin Sloven yurttasina verilen isim) adli dayanisma derneginin de katilimi ile buyuyen kortej saat 14:00 siralarinda onbinlerce oldu. Avrupa’nin en buyuk goçmen barindirma merkezi insaasina taniklik edicek olan Gradisca halki da eyleme destek verdi. Ilerleyen saatlerde KBM onune gelindiginde baris renkleri ile desenmis kar maskeli bir gurup polisle kuçuk çapli bir çatismaya girdi. KBM duvarina yazilan sloganlar ve içeriye atilan molotov kokteylleri ardindan ilerlemeye baslayan guvenlik guçleri gostericileri siddet uygulamadan merkez etrafindan uzaklastirdi.
Bilindigi gibi geçen hafta gizlice Lampedusa KBM’ye giren bir Espresso muhabirinin sok edici fotograflari ve açiklamalari ile her yonuyle rezaleti ortaya çikan KBM gerçegi halen Italyan ve Avrupa anayasasi karsiti ve uluslararasi insan haklarina aykiri yapilar olarak mevcut bulunuyor. Yaklasan genel seçimlere dogru 3 yeni KBM açilacagini belirten icisleri bakani Pisanu halen merkezlerin son derece gerekli olduklarini belirtirken her turlu suçlamayai red ediyor.

Hiç yorum yok: