1 Eylül 2007 Cumartesi

Italya Lampedusa’dan Guantanamo tarzi “Unluler Adasi” manzaralari

09/10/2005

Italyan gazeteci Fabrizio Gatti, Lampedusa KBM’ye kaçak girdi ve insan haklarina aykiri uygulamalari belgeledi
Yaklasik 1 ay once, Repubblica yayin gurubuna bagli Espresso dergisi çalisanlarindan Gatti, sahte Bilal Ibrahim El Habib kimligi ile Fas’tan çiktigi yolculugunu Italya kiyilarinda kendini denize atarak bitirdi. Gatti gibi diger onlarca goçmeni yakalayan guvenlik guçleri hepsini Sicilia adasinin Lampedusa KBM’ye (Kisa sureli barinma merkezi) goturdu.
Iste o andan itibaren olan hersey bu haftaki Espresso’nun Italya gundemine oturmasini sagladi. Ayrica ote yandan hukumet ilk defa KBM’ler hakkinda olaya karsin bir açiklama yapmadi. Bilindigi gibi KBM’lere hiçbir sivil toplum orgutu giremiyor ve bu yuzden hiçbir KBM karsiti dava gorsel kanit olmadigindan dolayi sonuçlanamiyor.
Fabrizio Gatti Kuzey Irakli kimligi ile girdigi Lampedusa’da ilk olarak coplu siddet uygulamasina maruz kaldi. Ardindan toplu olarak yapilan banyodan duydugu bagirisilari bir anlama baglamaya çalisirken sira ona gelmisti. Goçmenlerin uzerlerinin arandigi ve kimlik tespitinin yapildigi sirada uzerinde ne kadar para varsa hepsi alindi. Ancak kuçuk bir detay çalisanlarin dikkatinden kaçti. Gazeteci 2000 yilinda merkez sol hukumeti sirasinda çoktan var olan KBM Milano’ya da ayni sekilde sizmis ancak bu sefer Romen Roman Ladu kimligini almisti. Gorevliler bunu ayni fotograf olmasina karsin bilgisayar kontrolune ragmen fark etmedi.
Fabrizio koridorda banyo sirasini beklerken jandarma gorevlilerinin cep telefonlarindan Musluman goçmenlere zorla “porno film” gosterdiklerine sahit oldu. Bunun ardindan izlemeyi red eden goçmenlere ise dayak fasli basliyordu. Ilerleyen dakikalarda olay mekanina gelen bir ust duzey gorevli askerlere kizarken tek uyarisi “elleriniz fazla uzamasi” oldu. Ardindan gelen goçmenlerin dinsel seçeneklerine has asagilamalar ise cabasi.
Ardindan olan bu olayi ise yazisinda “Acaba Al Garib’de bu uygulama var mi?” diye sunan gazeteci soyle anlatiyor. Banyodan once Gatti’yi ilk olarak anlayamadigi bir odaya goturuyorlar ve bir kabin içine idrarini yapmasini soyluyorlar. Gazeteci idrarin bir kimyasal test için kullanilacagini sanarak soylenileni yapiyor. Ancak ardindan jandarma gorevlilerince idrarinin uzerine oturmasi emrediliyor ve orada bir saat bekletiliyor. Bu igrenç uygulamalar aksam yemek oncesi ve sonasi dayaklari ile devam ederken yatmaya yakin yeni bir gerçek ortaya çikiyor. Lampedusa’da yeteri kadar yatak yok. Boylelikle birçok goçmen yerde uyumak zorunda kaliyor.
Lampedusa KBM’den Agrigento’ya trasferinin oldugu gun Gatti ilk geldiginde alinan parasini geri isteyince bu paranin geri alinamayacagini ogreniyor. Gazeteci Agrigento KBM’ye varinca bir hafta ardindan kimligini açikliyor ve Italya’nin ilk içeriden bireysel gozlemli Italyan vatandasi tarafindan açilan davasininin basvurusunu yapiyor.
Simdi unlu goçmenlik yasasi ve KBM mimari; mevcut hukumet, onun tetikçileri; Bossi, Fini ve Pisanu ve yasanin temelini olusturan merkez sol itifaki Unione sessizligini koruyor. Italya’da Rifondazione, Italiani Comunisti ve Verdi hariç hiçbir parti sesini çikartmiyor. Ancak uluslararasi tepki gecikmaden geldi. Amnesty International Italyan hukumetine derhal KBM kapatimi ve varligindan sorumlu siyasetçilerin yargilanmasi talebinde bulundu. Bruksel’den ise Berlusconi hukumetine olayla ilgili ilk AB toplantisinda rapor vermesi istendi.
Ote yandan en son temmuz ayinda yapilan 12 eyaletlik KBM karsiti toplantilara “abartma”, “provokasyon” ve “ideolojik sapmalik” diye elestiri getiren iç isleri bakani Pisanu ise bu sefer televizyon kameralarina dahi bakmaktan kaçiniyor. Bilindigi gibi en son açiklamasinda oz agabeyinin islettigi Milano KBM hakkindaki suçlamara soyle cevap vermisti: “misafirlerimiz otelde gibi konakliyorlar guvenlik guçlerimiz ise gereken herseyi yerine getiriyorlar”

Hiç yorum yok: