1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya'da siyasi hareketlilik ve Akdeniz'de göçmen şoku

01/09/2007

Bazı bakanların 20 Ekim'de meydana inmesi ve Berlusconi'nin yeni parti ile erken seçim söylemleri Roma'yı çalkalarken deniz yolu ile gelen kaçak göçmenlerden 1 ölü 3 kayıp var.
İkinci yılına giren Romano Prodi liderliğindeki Unione(Birlik) hükümeti halen seçim öncesi vaatlerinden uzakta. Sadece mali düzenlemelerde büyük kargaşalar yaşamayan hükümet eşcinsel hakları, emekli ödemeleri, yenilenebilir enerji teşviği ve göçmenlik yasası üzerinde halen ortak karara varamadı. Yaklaşık tüm 2007 ilkbaharında gerçekleşen eylemlere hükümetin bazı bakanlarının katılmaması ve meclis içinde bu konularda uzlaşmaya varılamaması ciddi sinyaller vermişti. UDEUR(Cumhuriyetçiler) başkanı ve Adalet Bakanı Mario Clemente Mastella en başta eşcinsel hakları ile ilgili yasa tasarısının çıkmasında engel olmuş hatta katıldığı televizyon programlarını terk etmeye varan tepkilerde bulunmuştu. Aynı şekilde Unione'yi oluşturan bazı merkez sol bakanları da göçmenler ile ilgili yasa tasarısının yaklaşık 8 aydır rafta kalmasını sağlayan itirazlarda bulunmuştular.
Şimdi seçim öncesi programa sadık kalınmadığı ve reformların hızlandırılması gerektiğini söyleyen bazı bakanlar 20 Ekim'de eyleme hazırlanıyor. Karara ilk itiraz Dış İşleri Bakanı Massimo D'Alema'dan geldi. DS(Solun demokratları) lideri D'Alema, yurttaşların eyleme katılacak bakanlara “işler yolunda gitmiyorsa o zaman neden istifa etmiyorsunuz?” diye yöneleceklerini ve bu da hükümet üzerinde meşruiyet çelişkisi yaratıp Unione'yi krize götüreceğini söyledi. Çalışma Bakanı Damiano ise Genova'da katıldığı Festa dell'Unità'da(Birlik Bayramı) hem bakan hem de mücadeleci olunamayacağını ve bakanların eyleme katılmasının yanlış olduğunu söyledi.
Hükümet reformların hızlanması için iç mücadelenin hoşgörü veya gelecek için yeni hesaplar olup olmadığı üzerine tartışa dursun İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi merkez sağın altında toplanacağı yeni partinin temellerini attı. İtalya eski güzellerinden Michela Brambilla'nın kurmuş olduğu Associazione della Libertà(Özgürlük Derneği) dün merkez sağın yeni partisine dönüştü. İtalya güzeli seçildikten sonra kuzey bölgelerde ticaret ile uğraşmaya başlayan Brambilla bir dergi ve bir de yerel televizyon kanalı sahibi. Öte yandan kurmuş olduğu dernek şu anda 5000 üyeye sahip. Brambella son genel seçimlerde Berlusconi'ye verdiği destek ile tanınıyor. Brambella'nın kurduğu partinin adı da dernek ile aynı Özgürlük Partisi. Dün Telese'de düzenlenen bir toplantıda Berlusoni, gelecekte bu yeni oluşum altında merkez sağı toplayacaklarını açıkça söyledi.
Öte yandan Berlusconi'nin açıklamalarına muhalefet ortaklarından red kararı gecikmeden geldi. Ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi) ideolojik olarak mücadelelerini mevcut parti altında devam ettireceklerini söylerken, Mussoli'nin veliahtı olarak bakılan Alleanza Nazionale paritisi başkanı Gianfranco Fini ise böyle bir kararın kendilerine danışılmadan alınmış olmasını doğru bulmadıklarını söyledi.
Basın toplantısı sırasında yeni parti oluşumunun nedenini soran bir gazeteciye eski başbakan “ilkbaharda erken seçim olacak şimdiden hazırlanmamız lazım” dedi. Açıklamasına karşılık olarak konuşan Dış İşleri Bakanı Massimo D'Alema ise bu yaklaşımın propagandadan başka birşey olmadığını söyledi.
Hükümet aylardır süren tartışmalarla göçmenlik yasasını hayata geçiremezken Akdeniz'de kaçak yollarla gelen göçmen ölümleri tekrar nükse etti. Son aylarda artan bot ve tekne sayısına dün yenileri eklendi. Gece 23:30'da Malta hükümetini verdiği uyarı mesajı sonrası tespit edilen tekne Sicilya adasına 15 deniz mili uzaklığa kadar vardı. Hava şartlarından dolayı alabora olan ve 18 kişi taşıyan tekne kısa zamanda battı. Sahil güvenlik botunun müdahelesine rağmen göçmenlerden 1'i öldü 3'ü kayboldu.
İlerleyen saatlerde kaçak göçmen taşıyan bir başka tekne daha gözlendi. Karaya sağlam varan bu tekneden ise 29 göçmen çıktı.

Hiç yorum yok: