1 Eylül 2007 Cumartesi

Bologan'dan sola ve göçmenlere dayak

06/03/2007

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eylemde 6 kişi tutuklandı ve 7 kişi yaralandı. Bologna KBM önünde taşlı coplu çatışma.
Yasa dışı göçmenlerin kimlik belirlenmesi işlemi ve sınır dışını beklemeleri için yapılan Kısa Süreli Barınma Merkezleri'ne karşı bu cumartesi(3 mart 2007) dev bir eylem gerçekleştirildi. İtalya'nın her yerinden eyleme trenler, otobüsler ve özel arabalarla katılan sosyal merkez üyeleri, çeşitli siyasal yasal ve yasal olmayan parti ve bireyler öğle saatlerinde Bologna merkezindeydiler.
Saat 14:30'da tren istasyonundan başlayan kortej Piazza Maggiore(büyük meydan)'a kadar polis engeliyle karşılaşmadı. Burada yaklaşık 2 saat diğer katılımcıları bekleyen eylemciler Via Mattei'deki KBM'ye doğru 6 km.lik yürüyüşe başladılar.
Halkın gerek destekli gerekse de meraklı bakışları altında sakince geçen eylem KBM önüne gelindiğinde çatışmaya döndü. Asfalta ellerindeki pankartları çakmak isteyen ve KBM duvarını yıkmaya çalışan eylemcilere polis hemen copla karşılık verdi. Ardından sis bombaları, göz yaşartıcı bombalar ve taş ile gelişen çatışma sonucu 7 eylemci yaralanırken 6sı da tutuklandı.
Akşam 20:00'ye kadar süren olaylar bu saatten sonra eylemcilerin dağılması ile son buldu. Ilerleyen saatlerde emniyetten yapılan açıklamaya göre tutuklanan 6 eylemcinin 6sı da haklarında soruşturma açılmak üzere serbest bırakıldı.
Eylem sırasında kitle, halen yürürlülükte olan Bossi-Fini adlı göçmenlik yasasının kurucusu Berlusconi hükümetine, iktidardaki merkez-sol hükümete, Bologna belediye başkanına, Rifondazione Comunista(yeniden kuruluş komunist) Partisi Bakanı Ferrero'ya ve İç İşleri Bakanı Amato'ya karşı slogan attı.
Katılımcılar arasında şu sıralar gündemde olan ünlü bir yüz de mevcuttu; Scalzone. Yaklaşık 15 sene boyunca Fransa'da hapis cezası çeken ve 2 ay önce İtalya'ya geri dönen eski Potere Operaio(işçi gücü) lideri, kortejde ilgi çeken yüzlerdendi. 1980'li yıllarda çoğunlukla polise karşı gerçekleştirilen saldırılarda yer alması yüzünden hapis yatan Scalzone'nin siyasi açıdan ne yapacağı halen merak konusu.
Eylem ardından gerek bölgesel gerekse de ulusal basın eylemcileri her zamanki gibi No Global ve sosyal merkezlere takılan gençler olarak tanımladı. Bologna basını ise kortejin geçtiği sokakların genelde yabancı marketlerine sahip olmasını sebep bilerek sayfalarında eylem ve eylemcilerden korkan ve onları yanlış bulan göçmen esnafın görüşlerine yer verdi. Sağ eğilimli gazeteler ise bu ve bunun gibi olayların güvenliği tehdit ettiğini, ülkede yasa dışı göçmenleri koruyan bir avuç insanın var olduğunu ve polisin daha fazla şiddet kullanması gerektiğini yazdı.
Siyasi krizler arasında yaklaşık 1 ay önce sonuçlanan bakanlar raporuna göre halen yürürlülükte olan Bossi-Fini göçmenlik yasası değiştirilmeli. Ancak yeni yasa tasarısı halen meydanda yok. Öte yandan hazırlanan rapora göre KBMler'in kaldırılması öngörülmüyor.
Bilindiği üzere gerek İtalya'da gerekse de çeşitli AB ülkelerinde bulunan Kısa Süreli Barınma Merkezleri yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmeden önce kimlik tespiti çalışmasının gerçekleştirildiği merkezler. Burada göçmenler sağlık ve birçok temel insani haktan mahrum şekilde yaşıyorlar. Bu merkezler Emergency ve Amnesty International gibi uluslararası sivi toplum kuruluşlarınca AHİM'e şikayet edildi ve birer özel hapishane olarak tanımlandı.
Bu merkezlerin bir çoğunda şiddet ve yolsuzluk iddaları ile soruşturmaları açılsa da ulusal bir çözüm elde edilemedi.

Hiç yorum yok: