1 Eylül 2007 Cumartesi

Polis Teşkilatı’nın 153. kuruluş yılında gündemde göçmenler var

14/05/2005

Dün (cuma) İtalya, Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 153. kuruluş yıldönümünü kutlarken İçişleri Bakanı Giuseppe Pisanu konuşmasını yasa dışı göçmenlik problemine adadı. Öte yandan Torino ilinde önceki gece sabaha karşı bir polis Senegal uyruklu bir göçmeni öldürdü.
İtalya’nın başkenti Roma’da, başbakan Berlusconi ve cumhurbaşkanı Ciampi’nin de katılımıyla gerçekleşen kutlamalarda asıl konuşmayı yapan dış işleri bakanı Pisanu; İtalyan polisinin gündemdeki en önemli konusunun yasa dışı göçmenler olduğunu belirttiği konuşmasında kuzey illerindeki suç kayıtlarının yüzde ellisinin Avrupa Birlği dışı uyruklu yurttaşlardan oluştuğunu belirtti. Bakan ilgiyi bilhassa İtalya’da kalma veya çalışma izni olmayan göçmenlere çekti ve “şu an itibari ile CPTler (KTM - Kısa zamanlı toplama merkezleri) bu konuda en iyi çözüm”dedi.
Berlusconi hükümeti iktidarda olduğu iki dönemdir bilhassa Lega Nord’un (ayrılıkçı parti Kuzey Ligi) baskıları ve bakanları sayesinde önceki hükümet olan merkez solun alt yapısını hazırladığı bir göçmenlik yasası gerçekleştirdi. Bu yasaya göre ne kadar zamandır İtalya’da çalışıyor veya oturuyor olursa olsun hala kesintisiz göçmenlik vizesi veya vatandaşlığı olmayan yabancıların oturma ve çalışma izinlerinin süresi tamamıyla iş kontratlarına bağlantılı. Kısacası iş kontratı biten bir göçmen işsizlik sigortası, iş arama süreci veya eşe bağlı kalım hakkı olmadan ülkesine geri dönmek zorunda bırakılıyor. Öte yandan üniversite öğrencilerinin eğitimleri sonrası okuma sebepli oturma izinlerinin çalışma iznine çevrilmesi için getirilen kısıtlı kotalar sayesinde bu izin geçişini yapamayan öğrenciler ülkelerine dönmek ile karşı karşıya kalıyorlar. Son olarak yasanın ön gördüğü bir başka madde ise tamamen uluslararası siyasi göçmen haklarına ters duruyor; eğer ki bir göçmen siyasi sığınma hakkını kullanmaya karar verir ve bunun için başvuruda bulunursa yaklaşık 3 sene boyunca elinde “beklemededir” kağıdına sahip oluyor. Mevcut kanun bu kağıt ile ev kiralama, alma, satma, çalışma, ehliyet alma ve hatta yurttan çıkma imkanı vermediğinden dolayı, yabancıların bu 3 senelik bekleme aşamasını KTMlerde geçirmelerini öngörüyor.
Bu durumda her üç konumda da yabancılar yoksulluk, savaş veya çeşitli nedenlerle terk ettikleri ülkelerine geri dönmüyor, kaçak göçmen olarak yaşamaya çalışıyorlar. Böylelikle önlerinde kaçmakla dolu bir hayat veya KTMlerde geçen zaman seçeneğinden başka birşey kalmıyor. Ancak her iki durumda da dikkat edilmeli ki yasa dışı korsan pazar büyüyor.
İşte bu kanunun getirdiklerinin mimarı olup aksini iddia eden İtalyan hükümeti ve Başbakan Berlusconi’nin televizyon kanalları Torino’da sadece polisten kaçarken kendini arabaya kitleme eyleminde bulunan 22 yaşındaki Senegalli göçmenin polis tarafından tek kurşunla öldürülmesi konusuna yer vermeyerek bu “güzel” günü tertemiz geçirdiler.

Hiç yorum yok: