1 Eylül 2007 Cumartesi

Torino imamina sinir disi

09/09/2005


Dun(persembe) hicbir aciklama yapilmadan 4 saat icinde sinir disi edilen imam, Irak savasi ve Italya’daki irkci partilere karsi durusu ile taniniyor.
“Sabaha karsi eve girdiler ve esimi alip goturduler, hicbir aciklama da yapilmadi” bu sozler dun apar topar sinir disi edilen Italya’nin Torino ili Porta Palazzo Camii imaminin esine ait. Irak savasi basladigindan beri hem cesitli Italyan ve yabanci yazili basin birimlerinde hem de Italyan televizyon kanallarinda savasin haksizligini dile getiren Bouiriqi Bouchta ayrica Italya’daki mevcut irkci partilere de karsi tutumuyla taniniyordu. Lega Nord(Kuzey Ligi) adli ayrilikci irkci partinin yazili ve gorsel yayin organlarinda bir cok kez sozlu ve yazili hakarete ugrayan imam gocmenlerle ilgili her eylem ve olusumda yer almisti.
Dis isleri bakani Pisanu’nun emri ile gerceklesen sinir disi edilme hareketi gunun ilerleyen saatlerinde bakanliktan gelen aciklama ile mesru kilinmaya calisildi. Pisanu’ya gore Bouchta gerek Irak savasi surecinde gerekse de Afganistan savasi surecinde imamlik yaptigi camide verdigi vaazlarda isgal guclerine karsi halki ayaklandirmaya calisan mesajlar vererek ulkenin ulusal butunlugunu tehdit eder duruma galdi. Bu sebeple iki savasta da isgal guclerine askeri ve maddi destekte bulunan Italyan hukumetine hakaret ve tehdit iceren aciklamalarda bulunmus oldu.
Son Londra saldirilarindan sonra yapilan yasa degisiklikleri ile hem icisleri bakanligi hem de polis nobetci mahkeme karari dahi olmaksizin ulkenin guvenligini tehdit ettigi iddiasi ile gocmenleri tutuklama, haklarinda kovusturma acma ve sinir disi etme yetkisine sahip.
Ote yandan gunun ilerleyen saatlerinde vatandasi oldugu Fas’a varan imam Bouiriqi Bouchta yaptigi aciklamada soyle konustu “Lega Nord(Kuzey Ligi) icin feda edilmesi gereken cok konusan biri lazimdi ve o da ben oldum umarim mutlulardir. Ne sekilde olursa olsun 12 senedir ailemle yasadigim Italya’ya geri donecegim” dedi. Imam Torino’da ayrica bir kasap dukkani isletmecilgi ve sahipligi yaparken Torino Islami Kultur Dernegi’nin de baskanligini yapmakta. Bouiriqi Bouchta yaptigi hicbir aciklama sonucu ne Italyan devleti ne de herhangi bir ulusal deger karsiti eylem veya calisma gerceklesmedi.

Hiç yorum yok: