1 Eylül 2007 Cumartesi

Berlusconi hukumeti irkci tavrini acikca ortaya koydu

12/07/2005

Dun(sali) mecliste tartisilan “ozel yasa” tasarisinda merkez sag koalisyon hukumeti “Ilimli Islam yoktur, bombalarin arkasindakiler Muslumanlardir” aciklamasinda bulundu.
Italya siranin kendisinde oldugu korkusu ile Londra saldirilarindan sonra hizla gundeme goçmenlere karsi uygulanacak olan “ozel yasalar” konusunu getirdi. Yasa tasarisini dun meclise sunan iç isleri bakani Gaspari konusmasi sirasinda yasadan bahsetti. Tasari goçmenlere ait cep telefonu kartlarinin dinlenme kayitlarinin 3 yildan 6 yila çikartilmasini, “terorizm” konusunda isbirligi yapan goçmenlere daha hizli oturma ve çalisma izni verilmesini, polise nobetçi dahil hakim izni gerekmeden sorusturma ve kovusturma izni verilmesini ve musluman goçmenlerin ibadet yerlerinin daha sik denetlenmesine kadar birçok insan haklari ihlalini ongoruyor.
Oturumun ilk yarisi sonrasinda Ingiltere’den gelen habere gore muhtemel 4 bombacinin dordunun de Ingiliz vatandasi olmasi ve ara sirasinda Barselona Italyan Kultur Merkezine yapilan bombali saldirinin “anarsist” gruplarca orgutlenmis olmasi hukumet ortaklarinin tavrini degistirmedi. Meclise geri donen ayrilimci parti Lega Nord(kuzey ligi) adina soz alan bir meclis uyesi, bakan Gaspari’nin onerisinin bulunulan duruma gore etkisiz oldugunu belirtti. Meclis uyesi sozlerini soyle bitirdi: “2001 yilindaki secim kampanyasinda belirttik anlasilmadi 11 eylul oldu. Ardindan susmadik anlasilmadi Madrid ve Londra patlamalari oldu. Islam’in ilimlisi olmaz. Canli bombalarin arkasinda olanlar Muslumanlardir. Bu dogunun Islam dunyasinin batinin modern uygarliklarina açtigi bir savastir. Bizi yanlis olarak tanimlayan ve bize saldiranlarin bu ulkede yeri yoktur”
Oturum ardindan merkez sol birligi Unione(birlik) temsilci baskani Romano Prodi “kendisine yakisir” açiklamasinda bulundu: “Bakanin onerisine su an itibariyle destek veriyoruz. Yarin tasarinin tum hatlarini inceledikten sonra gerekli butce uzerine destegimizi açiklayacagiz”. Ote yandan sol muhalefet partilerinden Verdi(yesiller), Comunisti Italiani(italyan komunistler) ve Rifondazione Comunista(yeniden kurulus komunist) partileri temsilci uyeleri bakanin tasarisini goçmenler ile “terorizm” kavramlarini birlestiren bir tasari oldugunu ve insan haklarina aykiri maddeler içerdigini belirttiler. PRC baskani Berinotti ise tek çozumun uluslararasi iletisimin kurulmasi ve acilen Irak isgalinin son bulmasi oldugunu soyledi.

Hiç yorum yok: