1 Eylül 2007 Cumartesi

Torino’da yeni bir polis şiddeti

20/05/2005

Dün(perşembe) Torino KTM’de açlık grevine başlayan göçmenlere destek amacıyla merkezin etrafında toplanan göstericiler polis şiddeti ile karşılaştılar.
Yasa dışı göçmenlerin kimlik belirleme işlemleri sırasında tutuldukları merkezlerden İtalya’daki en büyüğü Torino’da, dün 4 göçmen tarafından açlık grevi başlatıldı. Merkezin meşruiyeti ve iç koşullarını protesto etmek amaçlı başlatılan grev günün ilerleyen saatlerinde dışarıdan destek almaya başladı. Saat 18:00’de merkez önünde bir basın açıklaması yapan ve pankartlarla Torino halkını bilgilendiren eylemciler konunun hiçbir sol parti ve yayın organınca ele alınmamasından yakındılar.
Perşembe günü açlık grevine karar veren 4 göçmenden biri vücudunu kesince hastahaneye kaldırıldı ve yaklaşık 2 saat sonra merkeze geri getirilerek izolasyona kondu. Öte yandan greve destek amacıyla 3 göçmen kendilerine her akşam zorla verilen sakinleşirici ilaçları toplu yutarken görevliler doktorları çağırmama tercihinde bulundular. Nitekim halen bu 3 göçmenin akibetinden haber alınamıyor.
Akşamın ilerleyen saatlerinde grevi gerçekleştiren göçmenler binanın damına çıkarak kendilerini gösterdiler. Bir kaç dakika sonra temsili duvar yıkımını gerçekleştiren göstericiler sadece bir tuğla kırarken güvenlik güçleri devreye girdi. Göstericilerin sayısının yaklaşık 60 olması, ortalama onbeş kişilik polis ekibini eylemcilerin üzerine jip ile saldırmakta zorunlu kıldı. Taşlı ve sopalı yaklaşık yarım saatlik bir arbededen polis geri çekilerek ayrıldı.
Gecenin ilerleyen saatlerinde KTM içinden Tarık kod adıyla gelen telefon iletişimi sayesinde alınan habere göre polis merkez içinde göçmenlere şiddet uygulamaya başladı. Gün içinde merkeze giren eyalet meclisi üyesi ise bir iki gün içinde olası bir toplu sınır dışı etmenin gerçekleşebileceğini söyledi.
Göstericiler bugün(cuma) çeşitli parti ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı bir toplantı yapmaya ve 26 mayıs tarihinde de Lecce, Milano ve Torino KTMleri hakkında bir konferans düzenlemeye karar verdiler.

Hiç yorum yok: