1 Eylül 2007 Cumartesi

Torino’da polisin göçmen şiddeti sürüyor

22/05/2005

Yaklaşık 5 gün önce başlayan göçmenlerin açlık grevi, eşi hamile olan bir Faslı göçmenin nedeni bilinmeden içeride tutulmasının anlaşılması ile farklı bir boyut almaya başladı.
Geçen hafta perşembe günü Torino KTM’de başlayan açlık grevi bir haftasını doldurmak üzere. Dışarıda gerçekleşen destek eylemleri ile sonunda basında da yer almayı başaran grev gün geçtikçe farklı olaylara gebe kalmaya başladı. İlk eylemin ardından Tarık kod adlı bir Faslı göçmenin telefon görüşmelerine göre polis grevciler üzerine şiddet uygulamaya başladı. Ardından geçe sakinleştirici haplarını da almayı red eden göçmenler Kızıl Haç’ın hastaneye götürüp serum bağlatmasına da karşı gelmeye başladılar.
Gerçekleştirilen diğer telefon görüşmelerinden alınan bilgiye göre; göçmenler seçimlerinin şiddetle engellenmesi üzerine cam kırıkları yemeye başlayınca cumartesi günü beşi sınır dışı edildi. Sınır dışı edilen göçmenlerin sağlık durumları ve gönderildikleri ülkeler hakkında bilgi verilmedi. Cumartesi günü KTM önünde tekrar toplanan yaklaşık 50 kişilik bir grup perşembe gecesi göz altına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını kutlarken çatıya çıkan bir grevcinin bedenini kesmesi tüyler ürperten bir sahne yarattı.
İlerleyen saatlerde alınan bilgiye göre içeride şu an itibariyle eşi 6 aylık hamile olan bir erkek göçmen ve tüberküloz hastası olan bir Faslı göçmen bulunuyor. Cumartesi günü ilgili bağımsız avukat Vitale’nin girişimleri sayesinde polis, baba adayını pazartesi günü sınırlı süreyle serbest bırakma kararı aldı.
Öte yandan her an toplu sınırdışı etme ve serbest bırakımlarda sözün tutulmaması hissinin doğduğu bu bekleme günlerinde Piemonte eyaleti göçmenler kanununda parçalı değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. İtalya’da sadece bu eyalette KTMlere sadece ulusal meclis üyesi tek başına girip kontrol yapabiliyor. Diğer tüm eyaletlerde ise yerel meclis üyeleri bile önceden haber vermek şartıyla ziyarette bulunabiliyor. Eğer herşey yolunda giderse 27 mayıs günü Piemonte eyaleti de diğerleri gibi ortak bir uygulamaya gidecek. Böylelikle KTM koşulları sonunda daha büyük bir kitlece izlenebilecek.

Hiç yorum yok: