1 Eylül 2007 Cumartesi

350 bin yasa dışı göçmen tanınıyor

21/07/2006

İtalya’da bir işte çalışan yasa dışı göçmenler büyük bir çoğunluğuna oturma ve çalışma izni edinme hakkı tanınıyor
Sosyal Yardımlaşma Bakanı Paolo Ferrero’nun bugün(21/07/06) yaptığı basın açıklamasına göre bir işte çalışan ve iş vereninin sözleşme yapma razısında olan 350 bin yasa dışı göçmene baş vuru yaptıkları taktirde yasal konuma geçme hakkı tanınacağını belirtti. Bakan mevcut göçmenlik yasası olan Bossi-Fini’nin değiştirlmesi gerektiğini konu üzerinde çalışmakta olduklarını ancak şu anda küçük nüanslarla bu yasayı uygulamak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.
Öte yandan Ferrero, İç İşleri Bakanı Giuliano Amato ile yaptığı görüşme sonrasında göçmenlerin bebek yardımını geri vermelerini ön gören yasa fıkrasını da değiştirdiklerini ve her doğan bebeğe yıllık 1000 avro yardım yapılmasına devam edileceğini söyledi.
Bakan Avrupa Birliğine 1 Mayıs 2002’de üye olan yeni ülkeler için uygulanan çalışma alanı ve ülkeye özgün iş kotalarının da serbest bırakılacağını belirtti. Ferrero sözlerine şöyle devam etti: “Yeni üyeler için 2009 yılına kadar ön görülen serbest dolaşımı ve serbest iş hakkını engelleyen yasa fıkrası da değiştirildi. Artık AB’ye 2002’de üye olan ülkelere farklı davranım söz konusu değildir.”
Bakanın açıklası sırasında gazetecilerden biri; halen İtalya’da olmayan yeni göçmenlerin giriş olasılıkları için yeni kotalar oluşturulup oluşturulmayacağı üzerine sorusuna Bakan; “Bu noktada sadece İtalya’da yaşayan yasa dışı göçmenleri düşünmek zorundayız” dedi.
Bu yeni uygulama sayesinde hazineye 1 ile 1,5 milyar avro yeni vergi kazandırılacak.

Hiç yorum yok: