1 Eylül 2007 Cumartesi

Kimliksiz ölen göçmenlerin kim oldukları bile bilinmiyor.

15/01/2007

Son üç günde hayatını kaybeden 3 göçmenin üçü de yasa dışı
Roma'daki evinde küçük kızı Hasib Mohamod ile yaşayan Bengladeşli göçmen kadın Mary Begum'un evinde çıkan yangın sırasında pencereden apartman boşluğuna atladı. Kızıyla berbaber 5. kattan atlayan anne ve kızın ikisi de hayatını yitirdi. Olay sırasında evde 15 kişinin birlikte yaşadığı tespit edildi, 14'ü Bengladeş biri İtalyan yurttaşı.
Aynı gün(13 ocak 2007) olayların ardından akşam saatlerinde vasat apartman şartlarını, göçmenlerin halk evlerinde oturmasını zorlaştıran uygulamaları ve fahiş kiraları protesto etmek için olayın gerçekleştiği sokakta eylem yapan göçmenler ve İtalyanlar'dan oluşan topluluk polis şiddeti ile karşılaştı. Olaylar ardından yaralanan 2 göçmenden birinin bacağı kırılırken diğerinin de omurgasında zedelenme olduğu tespit edildi. Yaralananlardan birinin o gün hayatını kaybeden 38 yaşındaki Begum'un akrabası olduğu bildirildi.
Öte yandan dün(15 ocak 2007) Milano'nun yakınındaki Buccinasco belediyesinde ise Peru'lu bir göçmenin cesedi çalıştığı evde bulundu. Ev sahibinin ifadesine göre elinde anahtar olduğundan dolayı içeri girdiği fark edilmeyen kadının sabah evde işlerini yapmaya başladığı tahmin ediliyor. Öğle vakti oğlunu okuldan almak için evden çıkan ev sahibi geri döndüğünde Peru'lu göçmenin cesedini buldu.
Yaklaşık 2 aydır kaçak olarak evde çalıştırılan kadının üzerinden hiçbir kimlik çıkmadı. Adını ve soyadını bilmediğini söyleyen ev sahibi Peru'lu göçmeni Bolivya'lı bir arkadaşının tavsiyesi üzerine çalıştırıdığını bildiridi. İlk tespite göre kadın boğazı sıkılarak öldürülmüş.
Yasa dışı göçmen olmanın kolaylaştırıldığı hatta göçmelerin yasa dışı olmaya itildiği İtalyan göçmenlik yasası Bossi-Fini sayesinde İtalya'nın herhangi bir yerinde kendisi hakkında hiçbir bilgiye sahip olunamayan onlarca göçmen ölüyor her yıl. Ölen çalışanı tanımadığını söyleyen iş veren ve iş arkadaşları ise makina tanımı alan göçmenlerin içinde bulundukları yabancılaşma dünyasını açıkça ortaya koyuyor.

Hiç yorum yok: