1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya adaları yeniden doldu

24/10/2006

Son üç gündür devam eden dalgasız Akdeniz ve soğumayan havalar İtalya sahillerine yaklaşık 500 göçmenin varmasını sağladı.
22 Ekim 2006 pazar günü İtalya'nın Lampedusa adası yakınlarına 30 deniz mili uzaklıkta tespit edilen tekne ile başlayan üç günlük akım dün gece saat 01:30'daki 35 kişilik kayık ile devam etti. Pazar günü varan iki tekne, pazartesi Sicilya'nın güneyine varan bir diğer tekne ve en son dün geceki kayık ile adedi 500'ü geçen göçmenler Lampedusa'daki KBM(kısa süreli barınma merkezi)'ye sığmadılar.
Bölgeye yakın diğer KBMler'e dağıtılan göçmenlerden bazılarının sıvı ve katı besin eksikliği ile aşırı güneş sayesinde oluşan rahatsızlıkları yüzünden tedaviye alındıkları bildirildi. Son üç günde oluşan bu hızlı akım yüzünden sahil kontrolünü elinden kaybeden güvenlik güçleri uzun süre sonra ilk defa göçmenleri taşıyan teknelerin Sicilya adasına kadar varmasını engelleyemediler. Genelde Lampedusa adası açıklarında tampon bölgede durdurulan kayıklar bu sefer onlarca mil süren deniz sınırını yakalanmadan aştılar. Yetkililerden yapılan açıklamaya göre bir tekneden bazı göçmenlerin cep telefonu ile sahil güvenliği aradığı ve yardım istediği de öğrenildi.
Gelişmeler ardından ulusal mecliste tartışma yaşandı. Ayrılıkçı ırkçı parti Kuzey Ligi(Lega Nord), hükümeti “yasa dışı” göç sorumlusu olarak tanımlanan Libya'ya yaptığı ziyaretlerde etkisiz kalmakla suçlarken Sicilya Eyaleti başkanı Salvatore Cuffaro ise bölgede alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Bu ay sonunda İspanya'da yapılacak, konu ile ilgili ülke ve eyalet başkanlarının da katılacağı bir toplantıda taleplerini dile getireceğini bildiren Cuffaro güney İtalya'da kurulması beklenen UNESCO'ya bağlı sığınmacı gözlem ve kontrol merkezinin önemini bir kez daha anlattı.
Öte yandan Sınır Tanımayan Hekimler İtalya temsilciliği 2006 yılının ilk aylarında ortaya çıkan KBM içi ırkçı ve şiddet dolu uygulamaların bu son akım sayesinde yeniden ortaya çıkmasından endişe ettiklerini açıkladı. Konu üzerine bir açıklama yapan Caltanissetta KBM'yi işleten ve bahsi geçen kooperatif ellerinden geleni yaptıklarını ve hükümetin kendilerini gözlem altında tuttuğunun farkında olduklarını açıkladı.
Bilindiği gibi KBMler Avrupa Birliği Şengen yasası ve İtalya göçmenlik yasası Bossi-Fini(eski Turco-Napoletano) sayesinde ortaya çıkan; AB dışı yurttaşların AB üye ülkelerinde vizesiz bulunamaması ile ilgili durum ve uluslararası adalet ve gelir eşitsizliğinin yarattığı “yasa dışı göçmen” tanımını ve göç akımını engellemek için yapılan merkezler. İtalya haricinde birçok AB ülkesinde de bulunan bu merkezler “yasa dışı” yollardan AB ülkelerine girmek isteyen göçmenlerin tespit edildiklerinde sınır dışı edilmeden önce kimlik taramalarının yapılmasına yarıyor. Italya, Gradisca ve Lampedusa ile Avrupa Birliği'nin en büyük KBMler'ine sahip.

Hiç yorum yok: