1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya'da islam okulu tartışması

07/11/2006

Yaklaşık 2 yıl önce yaz sonunda ilk açılışı denenen ve başarısız olan Milano Nagib Mahfuz ilkokulu bu sene eğitim hayatına başladı. Ancak tartışma tüm ülkeye yayıldı.
İtalya'nın Milano kentinde Mısırlı göçmen ailelerinin çocukları için açılan okul en sonunda eğitime başladı. 2004 yılı ağustos ayında, yeni eğitim döneminde açılacağı açıklanan okul gerek eyalet meclisinin gerekse de emniyet müdürlüğünün müdahalesi ile kapanmıştı. Ancak 2 sene sonra eylül ayında tekrar gündeme gelen okul bu sefer gerek İtalyan gerekse de Mısır diplomatik temsilcilerinden geçer not aldı.
Milano Mısır Konsolosluğunun hazırladığı arapça ders kitapları, 100 öğrencisi, çift dilli müfredatı ve İtalyan müdürü ile bir aylık gecikmeye rağmen eğitime başlayan Nagib Mahfuz ilkokulu tartışmaları tekrar gündeme getirdi.
Öncelikle 2 sene önce olduğu gibi bu sene de açılışı sırasında ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi)'un protestosu ile karşılaşan öğrenciler, veliler ve eğitim görevlileri şu sıralarda gerek televizyonda gerekse de yazılı basındaki tartışmalara cevap vermeye çalışıyorlar.
Bu tartışmalar Lega Nord partisi meclis temsilcisi Calderoli'nin 6 kasım 2006 akşamı katıldığı bir televizyon programında en saldırgan halini aldı. Milletvekilinin açıklamasına göre müslüman göçmen topluluklarına hitap eden bir okulda sadece terörist yetiştirilebilir. Açıklamasını bu şekilde canlı yayında yapan Calderoli'ye hem program yönetmeni hem de stüdyodaki diıer konuklardan tepki geldi. Konu üzerine ertesi gün açıklama yapan okul müdürü Lidia Acerboni okulun artık hem fiziki hem de müfredat açısından her norma uygun olduğunu belirtti.
Yıl içerisinde hem İtalyan hem de Mısır ilkokulları müfredatlarını işleyecek ve dini dersler dahil olmak üzere haftada 27 saat eğitim verecek olan okulun öğrencileri yıl sonunda italyan yıl atlama sınavına ek olarak Milano Mısır Konsolosluğu'nda Mısır Eğitim Bakanlığı'nın öngördüğü sınava girecekler.

Hiç yorum yok: