1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya sahillerinde kaçak ve taklit mal operasyonu

09/06/2005

17 Mayısta yürürlülüğe giren, kaçak ve taklit her türlü malla mücadeleyi jandarma ekiplerine devreden yasa sadece dün(çarşamba) 11000 avroluk cezaya vardı.
Bilhassa Liguria eyaleti sahillerinde Senegal ve Pakistan göçmenlerinin kontrol ettiği çalıntı, kaçak veya sahte mal satımı dün cezalar ve tutuklamalarla karşılaştı. Toplamda 350 çanta, 3200 giyecek parçası, 100 gözlük, 400 CD ve DVD ele geçirilirken yasa gereği 10 müşteriye toplamda 3000 avroluk ceza yazıldı. Savona kenti jandarmasının topladığı malların değeri ise 8000 avro.
Öte yandan bu toplanan malların akibeti ise merak konusu. Yapılan takibin verdiği sonuç ise hayli ilginç. Tüm mallar yasa gereği yakılıyor. Mali polisin yaptığı açıklamaya göre sahte malların üretilmemesi gerekiyor bu sebeple varlıkları sakıncalı. Öte yandan Margherita(Papatya) partisi Liguria eyalet meclisi üyesi Lorenzo Borzi ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Dünyanın nasıl bir yerinde engellenemez şekilde taklit mal üretiliyorsa diğer tarafında ise engellenemeyen bir şekilde açlık artıyor. Bu ele geçirilen malların fakir ülkelere doğru yönlendirilmesi gerekiyor”. Bir diğer açıklama ise Comunisti Italiani(İtalyan Komunistler) aynı meclis temsilcilerinden geldi: “Mallar kesinlikle başka ülkelere bu tarz yasayı yapmış bir ülke tarafından yönlendirilemez aksi halde kendi içiyle çelişir, sorun hergün daha da ağırlaşan kapitalist sistemdir”
Dün açıklanan bir araştırmaya göre ise İtalya’da halkın sadece %28’i cd veya dvd kopyalanmasını, ağ sayfalarından kaçak programların indirilmesini ve kaçak ürün satın alınmasını suç olarak görüyor. Böylelikle bir ileri sanayi ülkesinde yeniden halkı temsil etmeyen bir kanun ile karşı karşıya kalınmış bulunulmakta.

Hiç yorum yok: