1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya’da ırkçı hareketlere yenisi eklendi

13/06/2005

Hafta sonu(cumartesi) iki Arnavutluk göçmeni genç tarafından bıçaklanarak öldürülen 23 yaşındaki bir İtalyan genç olayı bir kaç günde ırkçı hareketlerin yükselmesine sebep oldu.
Milano’nun İsviçre sınırına yakın bir kasabada işlettiği barın önünde İtalyan ve Arnavut gençler arasında çıkan tartışmayı engellemeye çalışan 23 yaşındaki bar işletmecisi bıçaklanarak olduğu yerde hayatını kaybetti. Olayın ilginç yanı ise ardından gelen saatlerde halkın ve yazılı/görsel basının tepkisi oldu.
Sıradan bir üçüncü sayfa haberi olmak yerine bugün yaklaşık tüm gazetelerde ilk sayfada yer alan haber, televizyon kanallarında ise ikinci haber olarak yayınlandı. Ölen gencin annesi ise dehşet veren bir açıklamada bulundu: “Bu insanlar bizim topraklarımızda misafirler ve sabrımızı taşırır duruma geldiler. Eğer hükümet gereken önlemi almazsa artık halk olarak biz bildiğimiz adaleti uygularız”
Öte yandan hükümet ortaklarından Lega Nord(kuzey ligi) ayrımcı partisi olayın üzerine yarın Milano’da göçmenlik karşıtı bir eylem düzenlemeye karar verdi. Olayın gerçekleştiği kasabada ise bir Arnavut lokantasının camları taşlanırken duvarlarda göçmenlere karşı ağır atıflarda bulunan sloganlar yazıldı.
Cinayet zanlısı gençlerden birinin annesi ise taktire layık bir açıklamada bulundu: “Bu kasabada uyum sağlamak için çok zorluk yaşadık, sonucun böyle olması gerçekten üzücü. Oğlum bir suç işlemişse cezasını çekmek kanuni açıdan zorunluluğu”.
Olay sayesinde bir daha görüldü ki İtalay’da gerek halkın tutumu gerekse de hükümetin siyaseti sayesinde göçmenlik halen bir uluslararası hak yerine bir dönemlik olay olarak algılanıyor. Böylelikle sıradan bir cinayet haberi sayesinde göçmenler misafir ve istenmeyen kişiler olarak ilan ediliyorlar.

Hiç yorum yok: