1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya yeni hükümeti kurulurken AB’den ilk uyarısını aldı

17/05/2006

Merkez-sol galibiyetiyle biten seçimlerin sonucu olan Prodi hükümeti bakanlarını açıkladı. AB ise ırkçılık artışı gözlenen ülkenin yeni hükümetine ilk tavsiyede bulundu
Romano Prodi dün yeni Cumhurbaşkanı Napoletano’dan aldığı görev ile bakanlarını bugün(Çarşamba) açıkladı. Türkiye’nin yakından tanıdığı Massimo D’Alema, Margherita(papatya) başkanı Rutelli ile başbakan yardımcılığını üstlendi. D’Alema’nın bir diğer görevi de Dış İşleri Bakanlığı. Rutelli ise Kültür Bakanlığı görevini aldı. Yumruktaki Gül adlı yeni sosyalist oluşum tek bakanlık ile Bonino’ya AB İlişkileri Bakanlığını kazandırdı. Rifondazione Comunista adlı komunist parti üyesi Ferrero ise tek bakanlık ile Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetine getirildi. Öte yandan Yeşiller başkanı Scanio partisinin tek bakanlığını elde ederek Çevre’den sorumlu kılındı. İtalyan Komunistler üyesi Bianchi; Ulaşım, İtalya Değerleri Partisi üyesi ve Temiz Eller davası hakimlerinden Di Pietro ise Kurumlar Arası İletişim Bakanlığı görevini üstlendi. Son muahefet azınlığı parti bakanı ise Cumhuriyetçiler’den Mastella; Adalet Bakanı görevine getirildi.
İç İşleri eski bakanı ve tartışmalı göçmenlik yasası mimarlarından Turco ise yeni dönemde Sağlık Bakanlığı görevine getirildi.Tek bakanlık kazanan partiler haricinde görev dağılımı DS ve Margherita arasında oldu.
Bakanlar listesi açıklaması öncesi Avrupa Birliği aylık olağan göçmen hakları toplantısı sonucu sabahın ilk saatlerinde İtalya yeni hükümetine ilk tavsiye mesajını iletildi. Açıklamada özellikle siyasi alanda ırkçılık artışının gelecek için tedirgin edici sinyaller verdiği belirtildi. Bilhassa yüksek seviyeli ulusal bazda faaliyette olan siyasetçilerin kurumsal hareketleri sonrası göçmenler üzerinde hem yasal hem de gündelik ayrımcı davranışların yeni dönemde devam etmemesi temenni edildi.

Hiç yorum yok: