1 Eylül 2007 Cumartesi

Yeni bakan 480bin kaçak göçmene oturma izni vaadinde bulundu

25/05/2006

İtalya’nın Fırsat Eşitliği taze bakanı Paolo Ferrero KBMler’in kapatılamayacağını da konuşmasına ekledi
Yeni hükümetin yeni bakanı dün(Çarşamba) Sicilya özerk eyaletine bağlı Lampedusa adasında yaptığı açıklamada KBMler(Kısa süreli barınma merkezi)’in bir ihtiyaca cevap verdiklerini belirtti ve kapatılamayacaklarını açıkladı. Öte yandan uzun zamandır bir işe sahip olan veya oturma izni için başvurmuş ancak beklemede olan 480bin yasa dışı göçmenin yasallaştırılacağını açıkladı.
Bakan halen yürürlülükte olan ve eski hükümetin yaptığı Bossi-Fini yasasının değişmesi gerektiğini de belirtti. Ferrero açıklamasına şöyle devam etti: “Bu yasa kesinlikle değişme zorunda. İtalya topraklarında yaşamakta ve çalışmakta olan kaçak göçmenlerin oturma ve çalışma iznine sahip olmalrı için çalışmaları başlatacağız. Ancak KBMler’in kapatılması şu anda gündemimizde yok. Bu merkezler bir ihtiyaca cevap veriyorlar kesinlikle kapasiteleri arttırılmalı ve daha şeffaf hale getirilmeliler.”
Bilindiği üzere merkez-sol partileri seçim öncesi KBMler’i kapatmayacağını açıklamış ve mevcut göçmenlik yasasına bu noktada karışmayacaklarını belirtmişlerdi. Ancak yasa dışı göçmenlerin evrak sahibi olmaları yasanın ilgili maddesi ile çelişiyor. Bu noktada bakan verdiği mesajla yasayı reforme edeceğini ama tamamıyla değiştirmeyeceğini belitmiş oldu.
Açıklamaya sağ partilerden tepkiler geldi. Alleanza Nazionale(ulusal birlik) partisi başkanı Fini bu uygulamanın xenofobiyi(yabancı fobisi) arttıracağını söyledi. Fini sözlerine şöyle devam etti: “Prodi bakanını susturmak zorunda. Bu açıklamalar ülkede tedirginliğe yol açabilir.”
KBMler halen İtalya’nın çeşitli yerlerinde kurulu bulunmakta. Temeli eski merkez-sol hükümetinin göçmenlik yasası Turco-Napoletano ile atılan bu yapılar polisin kontrolleri sayesinde, halkın şikayeti üzerine yakalanana veya deniz-kara yoluyla ülkeye girerken ele geçirilen kaçak göçmenlerin sınır dışı edilene kadar tutuldukları merkezler. Başta Amnesty International olma üzere bir çok uluslararası insan hakları örgütünün yaptığı atılımlarla İtalyan hükümeti gerek AB gerekse de Birleşmiş Milletlerce açıklama yapmaya ve merkezleri kontrollere açmaya davet edildi. Ancak halen bir çok merkez kapasitesi üzerinde dolu, yaşanamayacak durumda veya basına kapalı. Merkezler içinde ve dışında oluşan eylemler sayesinde öğrenilene göre şiddet uygulaması da hat safhada.

Hiç yorum yok: