1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya’da gizli servis üyelerine tutuklama

06/07/2006

2003 yılında kaçırılan ve ardından kaybolan Milano Camii imamı Abu Omar operasyonundan sorumlu tutulan gizli servis üyeleri tutuklandı
Milano Başsavcılığı’nca alınan karar üzerine dün(5 temmuz 2006) SİSMİ’nin(italyan gizli servisi) başındaki ikinci adam Marco Mancini ve general Gustavo Pignero tutuklandı. Tutuklamaların sebebi ajanların 17 Şubat 2003 tarihinde kaçırılan ve gerçek ismi Hassan Mostafa Osama Nasr olan Milano Camii imamı ve Milano İslam Merkezi Başkanı operasyonunda yasa dışı yollarla Amerikan gizli servisi CIA ile işbirliği yapmaları.
İtalyan Gizli Servisi(SİSMİ) Kuzey İtalya sorumlusu Mancini dün bir zamanlar üstüne ait olan Ravenna’daki evinde yakalandı. Mancini 80’li yıllarda Torino’daki Kızıl Tugaylar’a karşı çalışmaları ve genel itibariyle “anti-terörist” harekatlara katılması ile tanınıyor.
Suçlamalar İtalya ile sınırlı kalmıyor. Abu Omar operasyonunda İtalya topraklarında insan kaçırma ile 4 ABD vatandaşı ve CIA gorevlisi de suçlanıyor; Ralph Russomando, Sabrina de Sousa, Jeff Castelli ve Joseph Romano. Zanlılar CIA İtalya sorumluları ve İtalyan soyada sahip göçmen ailelerin çocukları. Suçlamaların odak noktası Jeff Castelli şu anda ABD’de bulunuyor. İşte bu noktada Milano Başsavcılğı ayrı bir dosyada ABD topraklarında ikamet eden ancak Abu Omar perasyonu ile ilgisi olan 20 kişiyi de zanlılar arasında bulunduruyor. Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre CIA üyesi olan bu 20 kişiden hiçbirinin izine rastlanmadı.
Soruşturma başka bir cephede gene İtalya topraklarında ilerliyor. Libero adlı ulusal gazeteye yapılan polis baskını ardından bir bilgisayara soruşturma ile ilgili bilgi içerdiği sebebiyle el konuldu. Gazetenin ikinci editörü Renato Farina ise SİSMİ üyeleri ve operasyon ile ilgili olmakla suçlanıyor. Öte yandan aynı gazetede çalışan ve ismi açıklanmayan bir muhabir ise halen aranmakta.
Dün gece savcılıktan verilen bilgiye göre telefon görüşmelerini bu yasa dışı operasyon dahilinde dinlemekle suçlanan bir Telecom görevlisinin evinde ve ofisinde arama yapıldı. Hiçbir tutuklama gerçekleştirilmezken zanlının adı da açıklanmadı.
Konu üzerine başbakan Romano Prodi çok ilginç bir açıklama yaptı. Profesör operasyon ile İtalya’nın ilgisi olmadığını savundu. Öte yandan bu savını garantilemek amcıyla da her türlü savcılık araştırması ve kovuşturmasına hükümetin destek verdiğini belirtti.
Öte yandan konu üzerine açıklama yapan başka bir siyasetçi ise eski hükümet bakanlarından Carlo Giovanardi oldu. Bakan savcılığı sorumluluğu dışında davranmakla suçlarken başsavcılığın da Osama Ben Laden oyunu oynadığını söyledi. Bu açıklama üzerine Meclis Başkanı Fausto Betionotti ise ülkede adaleti yerine getirmekle yükümlü bireyler olan savcıların bağımsız karar vermeleri için soruşturma sürecinde rahatsız edilmemeleri gerektiğini söyledi.
Bilindiği gibi Abu Omar lakaplı Mısır vatandaşı olan Hassan Mostafa Osama Nasr 2003 yılında evi yakınlarında, sonradan verdiği beyanata göre, Amerikan aksanlı kişilerce yakalanıp bir kamyona bindirildi. Ardından başına geçirilen torba yüzünden bayılan Omar, İtalya Aviano’daki kullanılmayan askeri hava alanına götürülüp sorgulandı ve dövüldü. “Uluslararası terörizm” ile ilişkide olmakla suçlanan Abu Omar ardından Kahire’ye götürüldü. Bu uçakta dün tutuklanan Mancini’nin de bulunduğu savunuluyor. Kahire yakınlarında bir hapishaneye götürülen Omar mahkemeye çıkıp ifadesini verdikten sonra izine rastlanmadı.
Konu üzerine Avrupa Parlamentosu üyelerinde Dick Marty 7 temmuz 2006’da İtalya hükümetini uluslararası insan kaçakçılığı yapan gizli servislerle ortaklaşa çalıştığı için suçlamış ve bilhassa Abu Omar konusu üzerine soruşturma açılmasını tapel etmişti.

Hiç yorum yok: