1 Eylül 2007 Cumartesi

İtalya’da göçmen ölümlerine devam

26/05/2005

Dün(perşembe) Torino’da bir göçmen daha polisten kaçarken hayatını yitirirken, güney İtalya Lampedusa’da 27 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı, 14 göçmen kayıp.
Yaklaşık bir aydır süren göçmenlerle ilgili hayati sorunlara bir yenisi daha eklendi. Dün Torino San Salvario semtinde polisin oturduğu binayı çevrelediğini gören Nijeryalı 24 yaşındaki kaçak göçmen, balkondan diğer binaya geçme çabasını gerçekleştiremedi. Binanın üçüncü katından düşen genç olduğu yerde hayatını yitirdi. Bu, son 6 ay içerisinde Torino’da polisten kaçarken ölen dördüncü kaçak göçmen vakası. İlk olarak 24 kasım 2004’te Faslı kadın göçmen Latifa Sdairi çatıdan düşüp hayatını kaybetmişti. Ardından mayıs ayında iki gün içinde iki Senegalli göçmen(Mamadou Diagne/26 – Cheick İbra Fall/35) polisin açtığı ateş sonucu öldürülmüşlerdi.
Öte yandan dün Libya’dan harekete geçen ve sadece 5 metre uzunluğunda olan bir tekne ile İtalya’ya gelmek arzusuyla dolu 27 göçmen ters bir dalga yüzünden ölümle karşılaştı. İtalya’dan 60, Libya’dan ise 155 deniz mili uzaklıktaki tekne batarken şu an itibariyle toplam 14 göçmenin izine ulaşılamıyor.
Son aylarda göçmenlerle ilgili sorunların gerçekten hükümet hatalarına bağlı olduğunu dün yaptığı bir basın açıklamasıyla duyuran Amnesty International, İtalyan hükümetini Mısır ve Libya’ya doğru gelen kaçak gemilerini geri göndermekle ve böylelikle olası ölümlerle sorumlu olmakla suçladı. Organizasyon, gemilerdeki göçmenlere sağlık kontrolünün uygulanması ve uluslararası tanınmış haklarının hepsine saygı duyulması gerektiğine dikkat çekti. Öte yandan Amnesty International İtalyan hükümetinin Pakistan ve Hindistan gibi çatışmada olan ülkelere savaşa destek amaçlı silah satımını bu yıl %16 arttırdığını belirtti.
En son açıklamasını dün öğle saatlerinde yapan Torino polisi geçen gün gerçekleşen postadaki bombalı saldırı vakasını göçmenlerle alakalı olaylarla bağlayarak ilgiyi olumsuz anlamda göçmenlerin üstüne çekmeyi başardı. Artık KTM’deki açlık oruçlarını destekleyen İtalyanlar “kötü çocuk”, yasa dışı göçmenler ise “ölümle ve bombayla ilgili istenmeyen kişiler” ilan edildiler.

Hiç yorum yok: