1 Eylül 2007 Cumartesi

Pakistanli bir göçmen ailenin adaleti

28/07/2006

İtalya'nın Brescia kentinde yaşamakta olan göçmen aile dün basın gündemine “iyi bir müslüman” olmadıgı için öldürdükleri kızları ile geldirler.
Muhammed, Bushra, Hina ve 3 küçük kardeş. 6 kişilik bu Pakistanlı aile her yaz oldugu gibi bu yaz da tatili ülkelerinde geçirmek için Milano havalimanı yolunu tuttular. Ancak yolculuk bu sefer anne Bushra ve 3 çocuk ile başlamıştı. Geride kalanlar ailenin en büyük çocuğu 21 yaşındaki genç kız Hina ve baba Muhammed idi.
Üç gün önce Pakistan'dan acil olarak yaptığı dönüş sonrası cuma günü Brescia merkez karakoluna gidip verdiği ifade de anlaşıldığı gibi anne Bushra eşinin planlarından habersiz ancak olası bir şiddet olayından şüpheliydi. Bushra'nın polise verdiği ifadeye göre geride kalan 51 yaşındaki baba uzun zamandır “gerçek bir Pakistanlı” gibi yaşamayan kızları Hina'ya “göz kulak olmak” için İtalya'da kalmayı kararlaştırmışt?.
Çalışmaya başladığından bu yana ailesi ve gelenekleri ile bağlarını koparmaya başlayan ve Brescia'da oturan bir İtalyan ile birlikte yaşayan Hina “aile onuruna leke getirmek” ile suçlanıyordu. Ailesinin öngördüğü bir gençle evlenmeyi rededen ve “batılı” tarzda giyinmeye başlayan genç kız uzun zamandır evde tartışma konusuydu.
20 ağustos pazar günü yapılan araştırma sonucu evlerinin bahçesinde gömülü bulunan genç kızın ölümünden baba sorumlu tutuldu. Eşi Bushra'nın verdiği ifadeye göre işin içinde Pakistan'da yaşayan ailenin diğer iki kızından birinin eşi olan 27 yaşındaki Mahmood Zahid de vardı. Interpol ile birlikte yürütülen araştırmada Zahid ve olası diğer şüpheliler de aranmakta.
Bushra ve 17, 12 ve 10 yaşındaki üç çocuğu şu anda nerde olduğu ve adı açıklanmayan bir sığınma evinde konuk ediliyor. Kadının bu tutumuna Brescia'daki Pakistanlı göçmen topluluğunun tepkisinden korkuluyor.
Hina'nın 33 yaşındaki halı satıcısı erkek arkadaşı ise haberi alıdığı gün kendisi ile konuşmak için evinin önüne gelen gazetecilere demeç verirken sinirli bir şekilde yoldan geçen ve olanları izlemekte olan göçmenlere saldırdı. Araya girenlerin yardımı ile sakinleştirilen Giuseppe hakaretlerine devam etti.
İtalya'da bunun benzeri kültürsel farklılaşma ve kabullenememe vakası şu ana kadar yaşanmamıştı. Genellikle ikinci veya üçüncü nesillere kadar ilerleyen göçmenlik geçmişi olan ülkeler olan İngiltere, Fransa, Almanya veya İsveç gibi ülkelerde gözüken bu aile içi adalet ve şiddet olaylarının İtalya'da da gözükmesi yetkilileri endişe içine soktu.

Hiç yorum yok: